Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Humlan och Ugglan under ett tak

GÄVLE
Bokbussens vara eller icke vara blev föremål för en livlig debatt under kultur- och fritidsnämndens möte.

Annons
Den borgerliga kvartetten fick stryk med sju mot fem när s och v var överens om en nedläggning.
Däremot var det total enighet om att lägga ner fyra fritidsgårdar i kommunen, och bygga upp en ny av de två gamla i Bomhus. Detta trots att flera ungdomar från Ugglan i Bomhus var på plats och markerade sitt missnöje med en sammanslagning med Humlan.

Storbildsskärm...
En ung tjej utsågs till taleskvinna och fick hålla ett tal inför nämnden, där hon markerade att ungdomarna vid de två fritidsgårdarna inte går ihop och att det kommer att leda till kaos och ungdomsfylleri.
- Skandalöst att lägga 2,5 miljoner kronor på en storbildskärm i Gavlerinken när man lägger ner fritidsgårdar, menade hon.

Tog ingen notis
Politikerna verkade inte ta någon notis om uttalandet utan röstade strax därefter för förslaget som leder till nedläggningar från årsskiftet. Vänsterns två ledamöter reserverade sig visserligen mot en nedläggning av fritidsgårdarna Fridebo i Hagaström och Örnen i Norrsundet, men argumenterade inte i frågan.
De borgerliga partierna ville ställa krav på en hyressänkning på sammanlagt 700 000 kronor per år för biblioteken i Bomhus och Andersberg.
Om det inte lyckas bör man flytta ut och lägga ner dem, hävdade främst Odd Kjölsrud, m. Detta istället för att lägga ner bokbussen. Men det kravet vann alltså inte gehör hos s och v.

Nya sparkrav
Gårdagens sparbeslut innebär att Kultur & Fritids enheter ska hitta 1,9 miljoner kronor att spara under året.
För nästa år ska man spara 3,2 miljoner ytterligare genom bland annat avveckling av bokbussen, sänkta hyreskostnader, avveckling av fem vakanta vaktmästartjänster och nedläggning av fyra fritidsgårdar.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson_gd.se

Mer läsning

Annons