Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundra år med enbart kvinnorß

GÄVLEDet var festligt värre i Stadshusets spegelsal på lördagseftermiddagen. Den socialdemokratiska kvinnoklubben i Gävle firade sitt 100-årsjubileum med mat, musik och sång.

Annons
- Det känns faktiskt lite pirrigt, erkände nuvarande ordförande i Gävle Vivi-Anne Sundqvist. Under årens lopp har det faktiskt hänt en hel del.
Förbundsordförande Nalin Pekgul var en av gästerna tillsammans med statsrådet Ulrica Messing. Festligheterna började med torgmöte och tal av Vivi-Anne Sundqvist.
- Jag lyckades faktiskt värva en ny medlem, berättade Vivi-Anne stolt.

Kvinnorna utestängda
Kvinnoklubben i Gävle bildades sedan det visade sig att kvinnor inte fick vara med på Arbetarekommunens möte. Det började med en liten krets där det fanns en medlem förutom styrelsen.
- Men det dröjde inte länge förrän medlemsantalet var närmare 100 medlemmar, berättar Vivi-Anne Sundqvist. 1903 var det också ett helt annorlunda Sverige än det vi upplever i dag. På den tiden fanns det oändligt mycket för kvinnorna att kämpa för. Bland annat rösträtten och ett mer jämlikt liv.
- Vi får faktiskt gå fram till 1990-talet innan vi kvinnor kunde få ledande poster i kommunala nämnder, fortsatte Sundqvist. Men det var de så kallade Margot Wallström-pengarna som gav oss chansen. Vi gick på kurs på Västerbergs folkhögskola där vi fick lära oss att bli tuffare.

På flera poster
I dag finns det kvinnliga ordföranden i bland annat Återvinningen, Alderholmen, Furuvik, Äldreomsorgen och i landstinget.
- Det finns också kvinnor i de hårda teknikområderna som Bygg och miljönämnden och Gävle Energi, menade Lena Andréasson, kommunalråd i Gävle.
Det är 25 år sedan som SA-kvinnorna startade Blåklockan och kvinnojouren.
- Lagstiftningen har släpat efter och här betyder Blåklockan oerhört mycket för misshandlade kvinnor, menade Vivi-Anne Sundqvist.
Nalin Pekgul är organisationens nya ordförande. En kvinna med skinn på näsan som kommer att kämpa för jämlikhet mellan könen.
- Varje generation måste kämpa för sin jämlikhet, förklarade Nalin. Än i dag tjänar kvinnor sämre än männen inom samma yrken i LO, TCO och SACO. Det är inte bra.
Enligt Nalin Pekgul kräver dagens generation att båda föräldrarna ska kunna vara hemma med sina barn.
- Det är inte bara kvinnan som ska vara det, menade hon. Här ska samhället ge familjen möjlighet att välja vem som ska vara hemma.

Manliga sjukdomar
Ett annat problem som togs upp var att de mesta av forskningspengarna går till manliga sjukdomar.
- Det är 25 procent av kvinnorna som får ryggproblem i samband med förlossning, men inte forskas det över de problemen, sa Nalin.
Den senaste frågan om mobbning när centerpartiets ordförande Maud Olofsson anklagar statsminister Göran Persson för mobbning diskuterades också.
- Jag har inget förtroende för Olofsson när hon säger att hon blivit mobbad, menade Nalin. Hon skulle ha gett igen direkt. Det gäller att markera direkt även om jag vet att yngre och äldre kvinnor är en utsatt grupp.
Det var 53 medlemmar som hade hörsammat kallelsen. Det fanns också två herrar i församlingen: Åke Gillström och Raimo Pärssinen.


Jörgen
Larsson
026-27 75 96 jorgen.larsson_gd.se

Mer läsning

Annons