Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur funkar försäkringen?

/

Vad hade jag i huset egentligen? Att göra upp en lista över ägodelarna är inte lätt.
– Sätt dig ner och tänk igenom, säger Maria Lyrevik, sakskadechef på Folksam.

Annons

Att ta sig ur den brinnande bostaden är bara början för den som drabbas. När brandkåren släckt och åkt därifrån kommer frågorna. Vart ska vi ta vägen nu? Finns det något kvar? Kommer vi att kunna flytta tillbaka?

Första frågan är om det finns någon hemförsäkring. Försäkringsbolaget har oftast representanter ute på brandplatsen vid större bränder, annars går det att ringa dygnet runt. Försäkringsbrevet är inte viktigt i sammanhanget, alla uppgifter finns hos bolaget.

– Det behöver man inte ta med ut. Plånbok och kreditkort är bra, säger Maria Lyrevik.

Om det finns en hemförsäkring kan bolaget hjälpa till så att du får tak över huvudet, till exempel på hotell. Har du pengar så att du kan köpa nya kläder får du ersättning av bolaget i efterhand, under förutsättning att beloppen är rimliga.

– Vi betalar ut så snart vi kan, säger Maria Lyrevik.

Försäkringsbolaget har däremot ingen kontanthantering så att du kan få några hundralappar i handen med en gång. Ett förskott till ett bankonto går att ordna, men det kan ta någon dag.

Försäkringsbolaget är förstås intresserat av vilka möjligheter det finns att kunna flytta tillbaka och i så fall hur tidsplanen ser ut. Bolaget tar också beslut tillsammans med dig om vilka av ägodelarna i bostaden som ska saneras och vad som ska kastas.

Går ingenting att rädda gäller det att försöka minnas vad du hade för saker. Bolaget vill veta ungefär när sakerna är köpta, eftersom det görs åldersavdrag på värdet.

Hur stora belopp som ersätts beror på vilket lösörebelopp som du har i försäkringen. Skadereglerarna har också erfarenhet av vad som brukar finnas i ett hem.

– Men vi har hela tiden en dialog med försäkringstagaren om vad som hänt, säger Maria Lyrevik.

Det går att komplettera inventarielistan efter att den är inskickad också. Fotoalbum och andra minnessaker är svåra att värdera.

– Rena affektionsvärden går inte att försäkra, säger Maria Lyrevik.

Mer läsning

Annons