Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushållen bra på sopsortering

/
  • I november sorterade fotbollsklubben Sjötull två ton sopor i olika säckar. Nu är resultatet analyserat och hushållen i Gästrikland får väl godkänt, särskilt för kompostsorteringen.

Hushållen i Gästrikland får bra betyg på sin sopsorteringsförmåga.
– Framför allt är vi glada över att komposten är så ren, säger Mirja Törnquist på Gästrike Återvinnare.

Annons

Mirja Törnquist har gått igenom resultatet av den plockanalys som gjordes i november, när medlemmar i fotbollsklubben Sjötull på Gästrike Återvinnares uppdrag sorterade upp innehållet i två ton sopor i olika fraktioner.

Analysen visar att sorteringen av komposterbart fungerar alldeles utmärkt. 99,9 procent av innehållet i kompostpåsarna från villahushållen var rätt sorterat.

I flerbostadshusen var 99,2 procent rätt sorterat. Att den siffran var lägre beror på att man hittade åtta kompostpåsar som lagts i plastpåsar innan de slängts.

Ett annat positivt resultat av plockanalysen är att mängden farligt avfall i soporna är litet.

– Vi är särskilt nöjda med att det var så lite riktigt farligt ”farligt avfall” i soporna. Vi hittade en del glödlampor och vanliga batterier men inga lågenergilampor eller nickelkadmiumbatterier, säger Mirja Törnquist.

– Men vi vill ju ner till noll. Det ska inte finnas farligt avfall i soporna alls. Det farliga avfallet ska lämnas till återvinningscentralerna, säger hon.

Mindre bra är att det fortfarande finns mycket tidningar och förpackningar, som lyder under producentansvaret, bland våra sopor.

Framför allt slängs mjuka plastförpackningar i soppåsen i stället för att lämnas på en återvinningsstation.

– Det är synd att vi fortfarande hittar så mycket förpackningar bland soporna. Det betyder att man betalar två gånger, först när man köper varan, för då ingår en återvinningsavgift, och sedan en gång till genom att sopmängden ökar, säger Mirja Törnquist.

Mer läsning

Annons