Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hustruns olycka upprör Arne

/
  • Foto: GUN WIGH Ramlade på toaletten. Anna Jansson är tillbaka på äldreboendet Björkegrensaka gården. Hennes make Arne Jansson är mycket besviken på hur Attendo Care behandlar sin personal och sina gamla.

GÄVLE
Blåslagen och trött. 80 åriga Anna Jansson slog sig illa när hon lämnades ensam på toaletten på Björkegrenska gården, som drivs av Attendo Care.

Annons
- Anna har haft tre stroke på några år, hon behöver hjälp med allt. Man kan inte springa ifrån henne, säger maken Arne Jansson.
På Björkegrenska gården beklagar man det som hänt.
- Hon har klarat att sitta ensam förut. Det händer ibland att de gamla ramlar och slår sig, men vi kan inte ha uppsikt över alla varje sekund, säger Lena Laine, verksamhetschef.
Det var i tisdags i förra veckan som rullstolsbundna Anna Jansson blev lämnad ensam på toaletten. Hon föll och slog ansiktet illa mot golvet.
Där blev hon sedan liggande i cirka fem minuter innan personalen upptäckte henne. Hon fördes då med ambulans till akuten, men utan några livshotande skador.

Nedstämd make
Maken Arne Jansson är mycket nedstämd efter det som hänt.
- Jag låg i sängen i tre dagar utan att kunna göra något, berättar han.
Men han lägger inte skulden på äldreboendets personal.
- Det är ledningens fel helt och hållet. Här som var så bra när kommunen drev det, alla gamla ville hit då. Vad kommer att hända nästa gång. Måste det till en dödsolycka för att Attendo Care ska förstå att det saknas personal.
Nu har Arne Jansson skrivit ett brev till omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist, s.
- Nu är det hög tid att omvårdnads tar tag i det här på allvar för så här får det inte gå till, säger han.
Detta är inte första gången som kritik riktas mot Attendo Care i Gävle. Gefle Dagblad har vid ett flertal tillfällen rapporterat om allvarliga brister sedan företaget tog över driften av hemtjänsten på Söder och dagverksamheten på Björkegrenska gården.
Men verksamhetschefen Lena Laine hävdar bestämt att vården inte blivit sämre på Björkegrenska gården och personalstyrkan har heller inte blivit mindre, säger hon.
Nu är Anna Jansson tillbaka igen, men hon har ont och är trött, berättar Arne Jansson.
Och i fortsättningen ska personalen ha uppsikt över henne när hon går på toaletten, lovar Lena Laine.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons