Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyllas för att de stoppade rånare

/
  • Kyrkoherde Stefan Nilsson, länspolismästare Christina Forsberg och Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson tillsammans med årets stipendiater Filomena Policarpo och Anna Orlander.Foto: AnnaKarin Björnström

Filomena Policarpo och Anna Orlander fick igår ta emot 2008 års stipendium från Claes Anderssons minnesfond.
I september stoppade de två män som försökte råna Nordea-banken i Gävle.
– De här två kvinnorna är förebilder för oss alla, säger länspolismästare Christina Forsberg.

Annons

Claes Anderssons minnesfond skapades efter det uppmärksammade mordet på Claes Andersson i Ockelbo 2003. Varje år delas ett stipendium på 10 000 kronor ut till någon eller några som visat civilkurage och vågat stå upp för rättvisan.

Årets pristagare Anna Orlander och Filomena Policarpo såg tillsammans till så att Nordea-banken i Gävle inte blev av med en stor summa pengar vid ett rånförsök den 30 september i år. Tillsammans gick de fram till en av rånarna som försökte starta en moped och bannade honom. Det hela slutade med att de båda männen försökte fly från platsen till fots men de blev infångade. De dömdes av tingsrätten till två års fängelse men har överklagat domen till hovrätten.

– Tack så mycket till familjen Andersson för att ni uppskattar det vi gjort, sa Anna Orlander och riktade sig direkt till Claes Anderssons fru Gun och sonen Fredrik som närvarade vid pressträffen.

Länspolismästare Christina Forsberg hoppas att de båda kvinnornas agerande ska inspirera fler att våga stå emot våld, hot och brott.

– Tänk om fler vågade säga att ”nej, det här är inte rätt.” Då kanske vi får ett tryggare Sverige att bo i.

Filomena Policarpo har stoppat en brottsling tidigare, när hon var 16 år och bodde kvar i Italien. Då polisanmälde hon en knarklangare som försökte sälja droger på hennes gymnasieskola, vilket ledde till att mannen dömdes till fängelse.

Att få utmärkelsen från Claes Anderssons minnesfond är hedrande, tycker Filomena.

– Det känns jättebra, säger hon.

Mer läsning

Annons