Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyr säkerhet i sommar

/
  • Foto: Nick Blackmon  Tryggt gäng. Nu finns det flytvästar att hyra på brandstationen i Gävle. Catharina Almlöf från Svenska livräddningssällskapet, Thed Stjerneklev från Kultur- och fritid samt Mats Granat och Hasse Johansson från Räddningstjänsten hoppas att västarna kan rädda liv i sommar.

GÄVLE
Nu kan man hyra flytvästar på brandstationen i Gävle.
För bara 20 kronor per vecka kan man öka sin säkerhet när man ska ge sig ut till sjöss fast man inte har någon egen väst.

Annons
Över 80 västar i olika viktklasser hänger i räddningstjänstens förråd och väntar på att bli uthyrda.
Västarna har just flyttats till brandstationen från biblioteket, där Kultur- och fritid tidigare ansvarat för uthyrningen.
Förra året hyrdes västarna ut ungefär 150 gånger, men räddningschef Mats Granat hoppas fördubbla den siffran.
Främst genom ökad tillgänglighet. Brandstationen är alltid bemannad, och det innebär att man kan hyra en flytväst nästan när som helst.
-Men vi föredrar att man ringer mellan 07 och 22 på dagen, säger Hans Johansson, en av brandmännen som kommer att hjälpa till med uthyrningen.
Västarna är sponsrade av Svenska livräddningssällskapet, vars Gävleborgsordförande Catharina Almlöf var på brandstationen i går för att formellt lämna över västarna.
-Det här är perfekt, säger hon gillande om placeringen av västarna.
-Det ska vara enkelt att få tag på dem, annars bryr sig inte folk.

Vill att folk bryr sig
För det är det man vill undvika. Att folk inte bryr sig om att använda flytväst. Genom att hyra ut västar till de som inte har egna hoppas man minska antalet olyckor till sjöss.
-Det är lite drygt 100 drunkningsolyckor varje år. Och de flesta drunknar faktiskt i insjöar. I årskurs fem står det i läroplan att alla ska kunna simma, men jag tror att bara runt 80 procent kan det, säger Mats Granat.
Flytväst-depån i Gävle är en av omkring 350 stycken i hela landet. Även Sandviken, Ockelbo och Hofors kommuner har flytvästar att hyra ut till den som behöver. På vissa håll är det till och med gratis.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons