Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyra står landstinget dyrt

GÄVLE
Tandvårdshuset i Gävle har blivit en ekonomisk belastning för landstinget.
All tandvård har flyttats därifrån men landstinget måste ändå betala 13 miljoner kronor i hyra fram till 2008. Först då går hyreskontraktet ut.

Annons
- Det är ett långtidskontrakt som vi inte kan komma ur, säger ekonomidirektör Lars Gustafsson.
Tandvårdshuset på Ruddammsgatan ägs av Gavlegårdarna och är specialbyggt för tandvård. Det har ända sedan det byggdes hyrts ut till landstinget.
Olika former av tandvård har bedrivits i lokalerna men i dag är huset tömt på alla sådan verksamhet. Folktandvården tycker inte att lokalerna passar för modern tandvård.
Sist att lämna huset var tandregleringen som i slutet av förra året flyttades till den nya kliniken på Stortorget.

Kontrakt fram till 2008
Problemet är att landstinget sitter fast i ett hyreskontrakt som sträcker sig till 2008. Fram till dess måste landstinget betala hyra oavsett om man använder Tandvårdshuset eller inte.
Hyran ligger på cirka 1 500 kronor per kvadratmeter. För landstinget handlar det om en sammanlagd kostnad på 13 miljoner kronor fram till 2008.
Att ett långtidshyreskontrakt av det här slaget kunnat skrivas har historiska förklaringar. Huset byggdes i en tid av offentlig expansion. Parterna var övertygade om att fastigheten skulle användas för tandvård i evinnerlig tid. Hyreskontraktet har efterhand förnyats, mer eller mindre per automatik. De långa kontrakten har underlättat för fastighetsägaren att göra nödvändiga investeringar.
I dag skulle landstinget inte skriva ett sådant här kontrakt, enligt Leif Lindstrand, landstingets fastighetschef.
- Vi är mycket försiktigare i dag. Vi låter inte folktandvården eller andra enskilda förvaltningar själva teckna externa hyreskontrakt utan det är beslut som numera fattas centralt, säger han.

Försöker fylla huset
Efterhand som Tandvårdshuset tömts på tandvård har landstinget försökt hitta andra verksamheter att placera där. Det har delvis lyckats. För några år sedan flyttades en del av barn- och ungdomspsykiatrin dit. I höstas fanns förslag på att förlägga en administrativ enhet till lokalerna men det rann ut i sanden. Av regionalpolitiska skäl skulle verksamheten placeras i Söderhamn, tyckte landstingets politiska ledning.
Nu finns planer på att lokalisera annan administrativ verksamhet till Tandvårdshuset. Vilken det är hålls hemligt tills vidare. Den berörda enheten håller i dag till i andra externa lokaler.
- Innan de kan flytta in måste vissa lokalanpassningar göras. Men vi hoppas att det blir klart under våren, säger Leif Lindstrand.
Vad som händer med Tandvårdshuset efter 2008 är det ingen som kan säga säkert i dag. Men om landstinget lyckas fylla upp utrymmena med verksamhet och inte hittar bättre lokalalternativ är det inte osannolikt att man stannar kvar, enligt Leif Lindstrand.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons