Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran höjs i mars

/
  • Gavlegårdarnas hyresgäster slipper högre hyra i januari. I stället väntar en större höjning i mars. ARKIVBILD

GÄVLE Gavlegårdarnas hyresgäster slipper hyreshöjningen på 2,5 procent den 1 januari.
I stället väntar en större höjning den 1 mars 2004, hur stor är ännu inte klart. Förhandlingarna har bara inletts.

Annons
- Vi har ett höjningsbehov på 4,45 procent, säger Lars Lennmalm, vice vd i Gavlegårdarna, medan Kjell Blomqvist, ombudsman på Hyresgästföreningen, ser en helt annan möjlighet:
- Det vore mer rättvist att höja kommunalskatten för alla, i stället för att tvinga fram extra hyreshöjningar i allmännyttan, säger han.

Att Hyresgästföreningen och Gavlegårdarna nu kommit överens om att inte genomföra den höjning vid nyår som parterna beslutade om redan år 2002 beror på att man annars riskerar få två hyreshöjningen samma år.
Sedan överenskommelsen slöts förra året har Gavlegårdarna fått ökade kostnader för bland annat avfallshantering, fjärrvärme, försäkringspremier och eftersatt underhåll på förskolor. Dessutom kräver ägaren, Gävle kommun, allt mer pengar från sitt bostadsbolag. Det gör att 2,5 procent inte räcker.
- Alternativet är att sänka underhållet, och det vill ingen, säger Lars Lennmalm, Gavlegårdarna.

Hyresgästföreningen har ett annat alternativ. I ett försök att minska Gavlegårdarnas kostnader har man bjudit in kommunpolitikerna till överläggningar.
- Vi måste få politikerna att förstå hur tokigt och olyckligt det är att kommunen skor sig på hyresgästernas bekostnad. Det handlar om nästan 40 miljoner, säger Kjell Blomqvist.
När han räknar ihop de extra kostnader som Gavlegårdarna får på grund av kommunpolitikernas beslut kommer han fram till siffran 39,6 miljoner, inklusive höjt avkastningskrav och den del av aktieavkastningen som Hyresgästföreningen betraktar som felräknad.
Det motsvarar en extra kommunalskatt på en krona för Gavlegårdarnas hyresgäster.
- Det här tycker vi är skit. Varför ska de som bor i lägenhet betala extra kommunalskatt, för att vi ska ha råd med konserthus och annat i kommunen? Om alla kommuninvånare är med och betalar i stället, skulle det bara kosta 16 öre per person, säger Kjell Blomqvist.

När Hyresgästföreningen går till storms mot höjt avkastningskrav får man inte något öppet stöd av Gavlegårdarna:
- Ett dotterbolag kan inte ifrågasätta de avkastningskrav som ägarna ställer. Men Hyresgästföreningen har stöd i defakta som vi har redovisat, säger Jan Hugg, vd i Gavlegårdarna.
Parallellt med Hyresgästföreningens försök att påverka kommunpolitikerna inleds nu förhandlingarna mellan Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen om hur stor den kommande hyreshöjningen blir. Man räknar med att en överenskommelse ska vara klar i januari.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons