Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster tvingades hoppa

/
  • – Jag var väldigt rädd. Han är en hjälte, säger Mary Tekle och klappar om Ahmed Abasov.
  • När trappuppgångarna rökfylldes valde några hyresgäster att hoppa. Bashar Abbas kastade först ner madrasser för att lindra fallet.
  • En dam i 70-årsåldern som andats in för mycket rök fördes till Gävle sjukhus. Hon klarade sig dock undan branden med lindriga skador.
  • Chen Zhang, Chen Wang och Yue Zhou hoppade ut genom ett fönster.– Det var väldigt läskigt. Nu hoppas jag att vi får återvända hem för vi har ingenstans att ta vägen, sa Yue Zhou.

Plötsligt var tre trappuppgångar på Vinddraget fyllda av tjock svart rök.
– Vi kunde inte fly nedför trapporna så jag och min familj hoppade från balkongen, säger Bashar Abbas.

Annons

Det var vid sjutiden på måndagskvällen som det började brinna i ett källarförråd på Vindraget. Inom kort hade tjock svart brandrök spridit sig till tre av husets trappuppgångar och lägenhetsinnehavarna insåg snabbt att de inte skulle kunna ta sig ut via trapporna.

– När jag öppnade dörren såg jag ingenting. Det var svart rök överallt, berättar Bashar Abbas.

I stället öppnade han fönstret och kastade ned madrasser på marken i ett försök att göra det kommande fallet mjukare. Sedan påbörjade han evakueringen av sin familj.

– Som tur var fanns det folk utanför som kunde ta emot mina barn, berättar han.

Yue Zhou, Chen Wang och Chen Zhang hoppade ut från sitt lägenhetsfönster.

– Det var väldigt läskigt. Som tur var så bor vi på andra våningen så det var inte så högt, säger Yue Zhou.

De som bodde högre upp i det fem våningar höga huset blev kvar i sina lägenheter i väntan på att räddningstjänsten skulle släcka branden. Från marken syntes deras siluetter i fönstren när de följde brandmännens arbete.

Efter en timme var elden släckt men det dröjde innan räddningstjänstens fläktar hade blåst ut all brandrök från trappuppgångarna.

Trots den stora dramatiken fördes endast en person till sjukhus för observation. Det var en dam i 70-årsåldern som hade andats in för mycket rök.

– Men hon verkar ha klarat sig med lindriga skador, säger polisens förundersökningsledare Bosse Westergren.

De som lyckades lämna huset fick värma sig i ett äldreboende i ett intilliggande hus. Där stod Mary Tekle och tackade Ahmed Abasov som burit henne ned för trapporna.

– Jag var väldigt rädd. Han är en hjälte, säger hon och ger sedan sin räddare en kram.

– Äsch, det var ingenting, svarar han men tillägger sedan att han fick ont i armen efter sin insats.

Trots den stora rökutvecklingen behövde lägenheterna i huset inte saneras. Senare på kvällen fick alla som bodde i huset tillstånd av polisen och räddningstjänsten att återvända hem.

Vid det laget hade polisen också kunnat konstatera att branden var anlagd.

– Det är någon som har tänt eld på en madrass som låg i en barnvagn. Eftersom det var mycket stor spridningsrisk rubricerar vi händelsen som grov mordbrand, säger Bosse Westergren.

Mer läsning

Annons