Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus reserveras för 50 plus?

GÄVLE
Gavlegårdarna vill starta ett 50 plus-boende i stadsdelen Öster i centrala Gävle.

Annons
En enkätundersökning har nu gått ut till de boende för att se hur stort intresset är. Om intresset finns kan man börja anpassa något av de enskilda husen framöver.
- Det går inte att säga något i dag om det blir av. Men 50 plus brukar vara en populär boendeform, konstaterar Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.

Anpassade hyreshus
Sedan tidigare har bostadsbolaget specialanpassat hyreshus för människor som är över femtio år, både i andra stadsdelar och i orterna utanför själva Gävle.
Då har enskilda hyres- hus tömts på yngre hyresgäster för att ge plats åt de lite äldre.
Lägenheterna har handikappanpassats så att det blivit lättare att ta sig fram med rullstolar och rollatorer.
Troligen kommer liknande anpassningar att göras om det blir ett sådant boende även på Öster. Men exakt vilken typ an anpassning som behöver göras hoppas Lars Lennmalm att man får svar på i enkäten.

Med samma värderingar
Han tror att det kan vara en fördel att ha ett hyreshus som är specialinriktat mot en viss ålderskategori.
- Då sammanför man människor som har samma typ av värderingar, säger han. Han kan dock inte klargöra vilken typ av värderingar som det handlar om.
Den nya satsningen på ett 50 plusboende är en del i den omfattande stadsdelsförnyelse som pågår på Öster. Efter önskemål från de boende pågår en utredning om att måla de gråa fasaderna i lite gladare färger. Dessutom har man startat en datastuga på området och Gavlegårdarna installerar just nu bredband i samtliga lägenheter. Till våren ska man ställa i ordning odlingslotter.
- Det ser bättre ut än på länge på Öster. Vi har inte så många lediga lägenheter där längre, berättar Lars Lennmalm.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons