Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresnämnden delas?

GÄVLE
Antalet ärenden hos hyresnämnderna ökar, visar en kartläggning som tidningen Vår Bostad har gjort.

Annons
Störst ökning, mätt i procent, noterar hyresnämnden i Gävle, där antalet ärenden ökat med 25 procent på ett år, från 602 ärenden år 2001 till 754 ärenden förra året.
Den ökande ärendemängden märks dock inte i form av ökad arbetsbelastning på hyresnämnden, säger hyresrådet Sten Adebäck:
- Nej vi har faktiskt inte märkt av ökningen alls.
- Vi har inte ens undersökt vad ökningen beror på, men jag misstänker att det kan handla om uppsägningar av lokalhyresgäster, säger Sten Adebäck.

Nästan inget arbete
Lokalhyresgäster måste sägas upp nio månader i förväg och ärendena måste hänskjutas till hyresnämnden inom två månader från uppsägningen. Innan det blir aktuellt med förhandlingar i sådana ärenden har parterna alltså god tid på sig att komma överens på egen hand.
- Den sortens ärenden ger oss nästan inget arbete alls, säger Sten Adebäck.
Ökningen av antalet ärenden nu måste också ställas i ljuset av den kraftiga minskning av antalet ärenden som skedde under 1990-talet, tycker han:
-1989 hade vi 1850 ärenden och inga datorer. Dessutom var ärendena mycket mer komplicerade. Att klara 754 ärenden nu, när vi dessutom har datorerna, är inte särskilt svårt, säger han.

Dela på nämnden
Att antalet fall som kommit till hyresnämnderna har minskat under 1990-talet är en av de faktorer som ligger bakom förslaget att minska antalet hyresnämnder i Sverige.
Enligt ett förslag från Domstolsverket som just nu är på remiss ska hyresnämnden i Gävle delas, så att Gävleborgs län förs över till Sundsvall och Dalarnas län förs till Västerås.
- Det förslaget kommer att ge medborgarna betydligt sämre service än de har med dagens organisation. Men jag tror inte att de senaste siffrorna över antalet ärenden påverkar det förslaget, säger Sten Adebäck.
INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons