Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresrätt kan bli bostadsrätt

/
  • Gavlegårdarna sålde ut.  Husen i Stigslund såldes tidigare i år för att få loss pengar till upprustning av stadsdelen Öster. Nu kan en ny lag stoppa liknande försäljningar.

GÄVLEKommunens bostadsbolag är positiv till att göra om hyresrätter till bostadsrätter. Gavlegårdarnas styrelse ser en sådan omvandling som ett sätt att få loss behövligt kapital.

Annons
- Bostadsrättsbildande är en mycket demokratisk form av avyttring eftersom det endast kan ske om minst två tredjedelar av hyresgästerna går med på det, säger Jan Hugg, vd för Gavlegårdarna.
Exakt hur en sådan omvandlingsprocess skulle gå till är för tidigt att säga. Det allmännyttiga bostadsbolaget har inte heller någon uppfattning om hur stort intresset bland hyresgästerna är.
- Vi kan bara konstatera att det finns en stor öppenhet i styrelsen, vi har inte tagit något beslut ännu. Det här är ett stort ställningstagande som måste diskuteras inom kommunen, säger Jan Hugg.

160 miljoner per år
Flera stora och dyra projekt är på gång. Renoveringen av stadsdelen Öster pågår för fullt, nya bostäder byggs på Sörby Ängar samtidigt som planerna för Alderholmen börjar få konkret form.
Dessutom ska 3 000 badrum i Andersberg renoveras, bredbandsnätet i flera stadsdelar ska byggas ut och 192 lägenheter på Sätra ska byggas om till studentbostäder. Gavlegårdarna räknar med investeringar på 160 miljoner kronor per år för att klara sin del i kommunens vision för år 2010.
En svår ekvation, menar Jan Hugg.
- Flera intressen drar åt vitt skilda håll. Produktionskostnaderna är höga och hyresnivåerna låga. Det finns olika politiska uppfattningar om fastighetsförsäljning som ett sätt att skaffa kapital samtidigt som kommunen redan nu har stora lån, säger han.

Svårare få loss kapital
En ny lag som säger att länsstyrelsen måste godkänna varje utförsäljning av allmännyttiga bostäder sätter också käppar i hjulen. Tidigare i år sålde Gavlegårdarna tre höghus med sammanlagt 135 hyreslägenheter i Stigslund. Vinsten från den affären gick bland annat till renoveringen av Öster.
Nu finns en uppenbar risk att den nya lagen stoppar liknande utförsäljningar i framtiden.
- Om lagen trätt i kraft tidigare och tillämpats som den gör nu hade försäljningen i Stigslund inte godkänts, säger Jan Hugg.
Möjligheterna att få loss nytt kapital till de kommande investeringarna har alltså begränsats. Om Gavlegårdarna inte kan hitta andra sätt att öka kassaflödet kan framtidsplanerna bli svåra att genomföra.
Finns en risk för extra stora hyreshöjningar framöver?
- Hyreshöjningar kan kompensera en del, men det är orimligt att tro att det kan finansiera allt som behöver göras. Det är en pusselbit bland många andra, säger Jan Hugg.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons