Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare sköter nattjourer

GÄVLEEn stor del av nattjourerna inom sjukvården i Gävle drivs numera med inhyrda läkare. Orsaken är brist på ordinarie läkare.

Annons
- Vi vill att våra egna läkare ska arbeta dagtid så mycket som möjligt, säger Anders Nordström, chefläkare inom primärvården i Gästrikland.
Både primärvården och länssjukhusets medicinklinik i Gävle upprätthåller sina primärjourlinjer nattetid med hjälp av bemanningsföretag. Det betyder att det är inhyrda läkare som tar hand om de patienter som kommer till akuten och familjeläkarjouren.
Inom primärvården tycker man att jourerna stjäl för mycket tid från familjeläkarnas ordinarie jobb på hälsocentralerna.

En av tre saknas
- I ett läge när vi saknar en av tre familjeläkare måste man ställa sig frågan hur de läkare vi har bäst ska användas. Vi tycker att det är viktigare att värna kontinuiteten på hälsocentralerna dagtid än att till varje pris bemanna jourerna med egna läkare, säger Anders Nordström.
Även medicinkliniken anger rekryteringssvårigheter som skäl.
- Vi har inget annat val än att anlita bemanningsföretag. Våra egna läkare räcker inte längre till för att upprätthålla nattjourerna, säger Anders Dahlqvist, tillförordnad verksamhetschef.

Duktiga läkare
Normalt är det ST-läkare, läkare under specialistutbildning, som sköter medicinklinikens primärjourer. Men i dag finns endast en sådan på medicinkliniken. Neddragningar i vården och försämrade arbetsförhållanden har gjort att alltfärre läkare vill jobba som internmedicinare, enligt Anders Dahlqvist.
- Det här är inget unikt för länssjukhuset utan så här ser det ut på många sjukhus i landet. Det är mycket bekymmersamt, säger han.
För patienterna betyder det inte så mycket att det är inhyrda läkare som tar emot dem. Kvaliteten på vården har inte blivit lidande.
- Nej, i huvudsak är det duktiga läkare som kommer hit, säger Anders Nordström.
Den stora nackdelen med hyrläkarna är att de kostar mycket pengar. Bara under första tertialet i år anlitade landstinget i Gävleborg hyrläkare för 36,5 miljoner kronor.
För att bland annat underlätta jourbemanningen kommer akutvårdsorganisationen i Gävle troligen att göras om i höst. Förslag finns på att skapa en ny "närakut" som sjukhus och primärvård tillsammans ska svara för. I förslaget ingår att minska antalet jourlinjer.

Mer läsning

Annons