Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrorna höjs i år

/
  • Lars Lennmalm, Gavlegårdarnas vice vd, när han visade etapp två vid bygget av Sörby Ängar.

Gavlegårdarna och Hyresgästföreningen har kommit överens om hyreshöjningarna för 2009. I genomsnitt blir det hyreshöjningar på 3, 7 procent men nästan en tredjedel av hyresgästerna får en höjning på hela 5, 95 procent.

Annons

De nya hyrorna gäller från och med den första februari. Hyreshöjningen innebär att hyran i genomsnitt höjs med 161 kronor i månaden per lägenhet. Förhandlingarna om årets hyror har dragit ut på tiden eftersom parterna haft svårt att komma överens. Gavlegårdarna hade velat höja hyrorna mer för att klara av underhållsbehovet de kommande åren. Utgångsbudet i förhandlingen från det kommunala bostadsbolaget var hyreshöjningar på 4, 4 procent i genomsnitt.

– Det här innebär att vi måste skära ner på vårt underhåll. Både kostnaderna för fjärrvärme och för vatten ökar mer än vad intäkterna från hyreshöjningen ger oss, säger Lars Lennmalm, vice vd för Gavlegårdarna.

Hyresgästföreningen säger sig ha förståelse för Gavlegårdarnas behov av underhåll.

– Men vi anser inte att hyresgästerna klarar av en större höjning. Vi får hoppas att räntorna blir lägre så att det frigörs mer pengar till underhåll, säger Annica Björsell, förhandlingsledare för Hyresgästföreningen.

Variationen i hyreshöjningarna är stor. Omkring 3000 lägenheter får ingen hyreshöjning alls medan omkring 5000 lägenheter, nästan en tredjedel av lägenheterna, får en hyreshöjning på hela 5, 95 procent. Hur stor hyreshöjningen blir avgörs med hjälp av det poängsystem som Gavlegårdarna har där man väger samman en rad olika faktorer.

– Det går inte att peka ut någon särskild stadsdel som får mer i hyreshöjning utan det avgörs på fastighets och lägenhetsnivå. Det kan bli olika höjningar för lägenheter i samma fastighet, säger Lars Lennmalm.

Mer läsning

Annons