Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I 50 år har de trivts och odlat på Södra kolonin

/

Harald och Ingrid Frostesjö har haft en lott på Södra kolonin i Gävle i 50 år. Såvitt de själva vet är det ingen på området som haft koloni längre än dem. Nu är lotten fylld av spännande träd och buskar.

Annons

I maj 1965 köpte de en stuga på Körsbärsstigen och den hade de fram till 1979, då de valde att börja om på en ny lott.

De byggde en ny stuga på Hallonstigen och fick börja med att röja bort en massa sten på tomten. Spåren av det hårda arbetet syns bakom stugan där paret byggt upp en stenmur. Det tog ungefär två år att få tomten i ordning. När stenarna var borta började de med att plantera träd. De forslade också dit matjord för att anlägga sitt första trädgårdsland.

Just träd är viktiga beståndsdelar i trädgården, och Harald och Ingrid har haft tålamodet att vänta.

– Träd tar ju tid på sig att växa, så vi satte de träd vi ville ha så fort som möjligt, säger Harald.

Ingrid berättar vad de har i sin 450 kvadratmeter stora trädgård. De har kastanjer, krikonträd, körsbärsträd, päronträd, både Göteborgs diamant och gråpäron. De har också tre olika äppelträd: transparente blanche, åkerö och en sort som har en speciell historia. Det var en arbetskamrat till Harald som satte en kärna från ett importerat äpple och det växte upp till en planta. När plantan var omkring tre år ville hon bli av med den och frågade om Harald ville ha den. Han planterade den på kolonilotten och där har den stått i närmare 30 år och är nu ett kraftigt träd som ger goda äpplen.

– Jag har gått en trädbeskärningskurs och lärt mig att det inte går att så ett frö från importerad frukt och få det att växa upp till ett träd som ger frukt, men bevisligen så går det, skrattar Harald.

Kastanjeträdet har även det vuxit upp med Harald och Ingrid. Det var en kastanjenöt från ett träd på Brändströmsgatan i Gävle, där Ingrid är uppvuxen, som slagit rot. Harald tog hand om den och den gröna trädkronan är imponerande - och full av taggiga kastanjer.

Träd är viktiga för trädgårdsälskarna Harald och Ingrid och de har inte bara sett om sin egen gård, de ser även till att koloniområdet får ta del av träden. Vid 100-årsjubileet av Södra kolonin planterades en kastanj som Harald drivit upp vid portalen in till kolonin.

Intresset för att odla har gått i arv till dottern, som även hon har en kolonilott – och riktigt gröna fingrar enligt Ingrid.

På tomten växer även hallon, åkerbär, vinbärs- och krusbärsbuskar och havtorn. Dessutom har de tomater, lök och potatis.

All frukt och alla bär fryser de in och kokar saft eller sylt av. Ingrid bjuder på ett glas med god hemkokad saft av rabarber och fläder.

Bakom stugan finns också en jordkällare som Harald grävt och byggt. Där förvarar de bland annat sin potatis.

När de köpte sin koloni bodde de i lägenhet, i dag bor de i radhud och har en liten trädgård hemma, men där finns mest perenner.

– Men vi flyttar hit till kolonin och bor här hela sommaren, säger Ingrid.

Även om sommaren har varit förhållandevis kall, så trivs de och har fullt upp med sina projekt. Och regniga dagar sitter de gärna inne i stugan där de har det varmt och gott.

– Det bästa jag har gjort någon gång i tiden var att bli kolonist, säger Harald.

Mer läsning

Annons