Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag tystas rasisterna

GÄVLE När ung vänster anordnade en tyst minut till minne av Kristallnatten på Stortorget i Gävle störde tio nynazister manifestationen.I dag anordnas en demonstration mot rasismen.

Annons
Som en reaktion på den förstörda manifestationen bildades nätverket Gävle mot rasism.
Nätverket ordnar i dag en demonstration från Södermalms torg till Stortorget med parollen Ingen rasism på Gävles gator.
- Det var obehagligt. De applåderade och skrattade under den tysta minuten, och vi kände att det skulle vara bra att ha ett nätverk för att kunna agera snabbt om det händer något, säger Tatiana Dinamaca från ung vänster som ska vara konferencier under demonstrationen.
- Vi hoppas att alla som är emot rasism deltar i demonstationen.

Under de veckor som gått sedan den 9 november har bland andra miljöpartiet, vänsterpartiet, SSU, asylkommittén, Salvadorianska kulturföreningen och Arabiska kulturföreningen anslutit sig till nätverket. En av de organisationer som snabbt anslöt sig till det nya nätverket är hyresgästföreningen på Öster.
- Vi såg ett exempel på rasistisk propaganda i somras när hela området affischerades. Öster är ju en mångkulturell stadsdel och jag vet att många blev oroliga när det där hände, säger Börje Larsson, från hyresgästföreningen på Öster.
- I dag är inte nynazisterna något hot mot samhället, men de kan faktiskt vara ett hot mot enskilda människor, säger Tomas Frankson, miljöpartiet.

För att så många som möjligt ska få kännedom om demonstrationen har Gävle mot rasism lagt ner ett stort arbete på att sprida flygblad och affischera.
- Vi har spridit 27 000 flygblad hittills på skolorna och på gatorna. Det blir nog 30 000 innan vi är klara, säger Pär Pettersson, SAC Gävle.
I samband med demonstrationen spelar Stefan Sundström och Christer Forsberg.
Demonstrationen avgår från Södermalms torg klockan 17 i dag.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons