Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I går åtalades ex-polisen

Drygt fem miljoner kronor ska redaren ha låtit bli att betala i skatt. I går åtalades han för bland annat grovt skattebrott.

Annons

Redaren arbetade som polis i Gävleborgs län för fyra år sedan, när han rånade en bank i Söderhamn. Efter avtjänat fängelsestraff bytte han namn två gånger om och bosatte sig i Dalarna.

Där startade han ett rederi och köpte Sveriges äldsta oljetanker. Syftet var, enligt redaren, att bygga om fartyget och köra passagerartrafik i Stockholms skärgård.

Enligt åklagaren var planen en helt annan. Mellan mars och augusti ska skeppet ha gjort 14 resor mellan Danmark och Sverige. Sammanlagt har över 1 000 kubikmeter olja transporterats till Sverige för att sedan säljas vidare. Oljan är en så kallad punktskattepliktig vara, vilket innebär att rederiet skulle ha betalat skatt på oljan, som värderas till drygt 9,5 miljoner kronor.

Det har redaren enligt åklagaren struntat i och därmed tjänat drygt fem miljoner kronor.

Därför åtalas både redaren och fartygets befälhavare för grovt skattebrott, respektive medhjälp till samma brott.

Bokföringen i rederiet har inte heller skötts. Oljeaffärerna har inte bokförts och den bokföring som gjorts ska bygga på fiktiva fakturor och andra inköp som aldrig gjorts.

Redaren och befälhavaren misstänks också för grovt häleri. Bland annat ska en stulen hjullastare ha använts som betalning för aktier i samband med att rederiet bildades.

Båda två sitter häktade, oljetankern är beslagtagen i Halmstads hamn och rättegången inleds inom de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons