Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Gävle kommun fortsätter vänstersamarbetet

Den nya koalitionen i landstinget påverkar inte samarbetet mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Gävle kommun.

Annons

Men Vänsterpartiets ordförande i Gävle, Björn Öberg, är besviken över att hans partikamrater i landstinget har blivit utfrysta av Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Det är tråkigt och det är klart att det kommer att få konsekvenser för politiken i landstinget. Vi är oroliga för att det kommer att bli fler privata vårdcentraler vilket vi tror leder till sämre vård. Vi tror inte heller att det leder till ekonomiska besparingar, det kan i stället bli en ekonomisk katastrof för landstinget, säger Björn Öberg.

Men han betonar samtidigt att Socialdemokraternas och Miljöpartiets samarbete med Centern i landstinget inte påverkar samarbetet inom vänstermajoriteten i Gävle kommun.

Socialdemokraternas kommunalråd Carina Blank ger samma besked.

– Vi har ett samarbete med Vänsterpartiet och Miljöparitet i en stabil majoritet i Gävle. Vi har inga ambitioner att avbryta det samarbetet, säger Carina Blank.

Men hon utesluter inte att ett blocköverskridande samarbete kan bli aktuellt i Gävle om kommunen hamnar i ett liknande läge som landstinget nu har varit i.

Ett sådant läge skulle till exempel kunna uppstå om Sverigedemokraterna blir vågmästare i Gävle efter valet 2010.

– Då har vi ett helt annat läge och då måste vi utgå ifrån den situationen vi står i efter valet, säger Carina Blank.

Mer läsning

Annons