Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I morgon ska minst 200 skadas

/
 • Per Hedin på Gävle Bikecentrum säljer fyrverkerier. Han berättar att tillverkare har uppmuntrat till att börja försäljningen senare så att ungdomar inte börjar smälla innan nyårsafton.               Foto: Gun Wigh
 • Calle Jansson står i boden utanför Elgiganten i Valbo och säljer fyrverkerier. På senare år har de som kallas tårtor blivit mer populära.
 • Hos Calle Jansson delas den lilla påsen ”10 goda råd på stubinen” ut till de som köper fyrverkerier för att informera köparna om riskerna.

På nyårsafton bränner svenskarna av fyrverkerier för runt 200 miljoner kronor – på en timme. Det är även då de flesta olyckorna inträffar. På Icavaruhuset Maxi har man valt att inte sälja några fyrverkerier i år.
– Vi har fått mycket positiva reaktioner, säger Marcus Forsberg på Maxi.

Annons

Varje år skadas mellan 200 och 300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de måste uppsöka vård. Det har även skett flera dödsfall.

Den 1 mars kommer ett förbud mot de största fyrverkeripjäserna. Förbudet gäller så kallade fyratumsbomber, de största fyrverkeripjäser som i dag är godkända för vanliga kunder.

– Det är inte rimligt att vanliga konsumenter ska hantera dem, säger Marlene Gustavsson, handläggare på Räddningsverket, den myndighet som tagit beslutet om förbudet.

På nyårsnatten beräknas 5 000 berusade ungdomar skjuta av fyrverkerier och smälla smällare i Gävleborgs län. Enligt en undersökning gjord på uppdrag av försäkringsbolaget If planerar hälften av ungdomarna mellan 15 och 20 år att dricka sig berusade och många av dem kommer både att dricka sig fulla och skjuta raketer.

I boden utanför Elgiganten i Valbo säljer Svea Fireworks sina fyrverkerier fram till nyårsafton. Calle Jansson är butiksbiträde och berättar att de inte säljer några fyrverkerier som ska bli förbjudna. Vid disken ligger informationsblad som berättar om riskerna som följer med fyrverkerier.

– Det är väldigt viktigt att informera. Vi sätter upp de skyltar som krävs men informationsbladen är ett eget initiativ, säger han.

Bakom Calle Jansson står raketer i olika storlekar och former. Som en palett med färger pryder de hela väggen. Inför nyår säljer han mest tårtor, en pjäs som innehåller flera olika raketer men som bara behöver tändas en gång. Det gör den till ett säkrare val.

Åldersgränsen för att köpa fyrverkerier är 18 år men många yngre kommer och tittar på utbudet. Enligt Calle Jansson är föräldrar väldigt toleranta.

– Man kan se hur barnet först kollar in vad det vill ha, sen kommer föräldern in och handlar. Det gäller verkligen att ha bra information om riskerna då, säger han.

Att Maxi i Hemlingby inte säljer några fyrverkerier i år beror framförallt på skaderisken. Men det handlar också om hänsyn till husdjurägare som sitter hemma och är oroliga för sina djur.

– Vi har fått mycket positiva reaktioner från våra kunder, säger Marcus Forsberg.

Och trots att det finns pengar att tjäna på fyrverkerierna så tror han att butiken vinner mer på att ta avstånd från det och ser det därför inte som någon förlust.

Inne på Gävle Bikecentrum på Brynäs står Göran Wallin med sina två döttrar Ida, 8, och Tilde, 6 år. De ska köpa fyrverkerier till nyårsafton. Men det blir varken smällare eller bomber.

– Vi köper bara raketer och inte så många. Lite lagom för barnen, säger han.

Mer läsning

Annons