Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skuggan av Mijailovic

GÄVLE 26-åringen som medgett att han höll i vapnet när 70-årige Claes Andersson sköts till döds är isolerad från omvärlden. När rättegången väl börjar kan han ha levt under pressade förhållanden i fyra månader. - Det är definitivt inte rimligt, säger K-G Myrberg, 26-åringens advokat.

Annons
På måndag kommer vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand att begära förlängd häktningstid för tre män som var inblandade i mord eller mordförsök i Ockelbo den 20 oktober.
Inget återstår att göra i utredningen utom att vänta på analyssvar från Statens Kriminaltekniska Laboratorium, SKL. Då kan man sätta ihop ett färdigt protokoll.
En av försvarsadvokaterna har varnat för att han vill ha två veckor på sig att gå igenom materialet. Därmed ligger ett troligt startdatum för mordrättegången ungefär en månad bort i tiden.
En 29-årig man från Gävle, en 26-årig man från Söderhamn och den huvudmisstänkte 26-åringen från Stocka i Hälsingland har sedan häktningen kort efter mordet haft restriktioner. De får inte träffa vem de vill, umgås med medfångar eller läsa tidningar. Före jul fick de tillåtelse att se på tv.
- Det är ingen större fara på taket även om ingen mår bra av att sitta isolerad i en cell så länge. Min klient mår illa av det som hänt, men aningen bättre av att ha tagit på sig det här, säger K-G Myhrberg.

Advokaten har en viktig funktion som den misstänktes huvudsakliga kontakt med omvärlden.
- Jag har träffat honom väldigt många gånger. Vi har haft kontinuerlig kontakt.
26-åringen från Stocka befinner sig i en situation som liknar Mijailo Mijailovics.
Mijailovic har medgett att han högg Anna Lindh med kniven men nekar till att det var meningen att döda henne. Utan uppsåt att döda är det inte mord utan dråp.
- Vi kommer att medge att han hållit i vapnet som orsakade dödsfallet, men menar att det var en olyckshändelse och vållande till annans död, säger K-G Myhrberg.

Det finns andra samband mellan den mordmisstänkte Stockabon och Anna Lindhs mördare. Som att åtalet dröjer på grund av att SKL inte kunnat lämna ifrån sig sina provsvar.
Det är det som orsakat den långa isoleringen i häktet.
- Det är definitivt inte rimligt. Killarna är slutförhörda för länge sedan. Enda anledningen till dröjsmålet är, som jag förstår det, SKL, säger Myhrberg.
Kriminalteknikerna i Linköping har ägnat Lindhutredningen stora resurser. Många utredningar, bland dem Ockelbomordet, har stått i kö.
- Ett liv är lika mycket värt som ett annat. Det här kan man ha synpunkter på, säger K-G Myhrberg.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand vill inte säga om han även kommer att åtala den den andre 26-åringen, från Söderhamn, för mord. Det handlar i så fall om att de kommit överens om vad som skulle hända, alltså handlat tillsammans och i samförstånd.
- Det har jag inte tagit ställning till, säger åklagaren.
29-åringen från Gävle var aldrig på mordplatsen och är inte misstänkt för skottlossningen mot två polismän. Han åtalas antagligen för rån eller grov stöld.

Mats Hedström

Mer läsning

Annons