Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I topptrim inför resan till Afrikas tak

/
  • Gänget ligger i hård träning i Hemlingby inför betydligt högre berg. Om en dryg månad bär det iväg till Tanzania och Kilimanjaro för Gun Nygårds, Krister Jakobsson, Anders Persson, Laila Persson, Esa Kuosku, Elisabet Wennergrund, Leif Palo och Gerd-Marie Landquist. Foto: LARS WIGERT

GÄVLE Expedition Kilimanjaro har haft höghöjdsträning i Hemlingby. Fast det var väl inte så mycket höjdkänslan de var ute efter utan mer benstyrka.

Annons
Den 17 januari åker en grupp på 16 personer till Tanzania för att bestiga Kilimanjaro. Åtta av dem kommer från Gävle med omnejd.
- Det är en dröm att få bestiga berg. I februari var jag till Tanzania men då var jag bara upp till 2.900 meter, berättar Elisabet Wennergrund.
Nu har hon tänkt komma alla de 5 896 metrarna upp på Afrikas högsta berg.
Det var när "expeditionsledaren" Leif Palo i augusti höll ett föredrag om sin bergsbestigning som intresset väcktes hos deltagarna. 70 kom för att lyssna, de flesta ville vara med men 16 tog steget.
- Jag var på toppen den 25 december 2001. Några amerikaner var där i tomtedräkt, berättar Leif med ett skratt.

Gruppen har träffats minst en gång i veckan. De har lärt sig lite swahili, lagat afrikansk mat, tejpat skador och fått en kurs i höghöjdsmedicin.
- Då var det nära att man hoppade av, säger Gerd-Marie Landquist.
Det inte så roligt att höra om illamående, huvudvärk, emfysem och annat som kan drabba en bergsklättrare.

Gruppen har också fått lektioner om bra utrustning, mental träning och vaccinationer. Men de flesta träffar har de ägnat sig åt att vandra. Oftast upp och nedför Kungsberget.
Nu är det ingen otränad grupp det handlar om, Krister Jakobsson har till exempel sprungit 40 maratonlopp och Gun Nygårds åtta. Anders och Laila Persson är hängivna skidåkare och promenerar gärna upp och nedför Kungsberget även när det inte är träning inför Kilimanjaro. Men mest handlar det kanske om inställning.
- Jag trodde det bara var för ungdomar men nu har jag förstått att det hänger mycket på viljan och uthålligheten, säger Elisabet Wenngrund.
Leif Palo har tidigare rest runt i Australien, Asien och Afrika. Han har klättrat både i Sverige och utomlands med äventyraren Fredrik Sträng. Nu är han "expeditionsledare" för första gången. Den här resan blir troligen inte så strapatsrik men säkerligen full av upplevelser.
- Det här handlar mest om bergsbestigning via en led och lite enklare klättring. Vi kommer att bo i tält mesta tiden.
Berget ligger mitt på savannen och syns vida omkring.
- Det är magiskt, säger Leif.
Förutom Kilimanjarobestigningen ska gruppen ut på safari i Ngorongoros nationalpark, som är en 20 kilometer vid krater fylld av djurliv, samt besöka hadzafolket som SVT:s Bobbo Nordenskiöld nyligen gjort ett program om.

Gruppen kommer att vara borta i drygt två veckor och att nå toppen är inte så himla viktigt.
- Från bas till topp tar det ungefär åtta timmar. Det gör inget om vi inte når den. Det är ett äventyr i alla fall, försäkrar Leif Palo och de andra håller gladeligen med.

Moniqa Swälas
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons