Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida behåller hoppet

GÄVLEDet nedläggningshotade Ida-projektet kastas mellan hopp och förtvivlan. I onsdags avslogs ännu en ansökan om bidrag och läget såg nattsvart ut.

Annons
Men på torsdagen tändes hoppet igen efter ett samtal med arbetsförmedlingen.
- Vi ska få lämna in en ny ansökan dit. Det verkar väldigt positivt, säger projektledare Ewa Andrée.
De senaste dagarna har Ida-projektet, som vänder sig till långtidsarbetslösa och långtidssjukskrivna kvinnor, drabbats av flera bakslag.

Nej till ansökan
Först sa arbetsförmedlingen nej till en ansökan om 200 000 kronor i bidrag för i år. Det avslaget ledde i sin tur till att socialnämnden i Gävle frös sitt utlovade bidrag eftersom de pengarna bara skulle betalas ut om arbetsförmedlingen sa ja.
På onsdag slängde Kvinnokooperativet Saga, som driver projektet, in en ny ansökan om bidrag till socialnämnden. I första hand ville de att projektet skulle beviljas 280 000 kronor för att kunna fortsätta året ut, i andra hand 200 000 kronor i avvecklingskostnader. Beskedet blev dock återigen negativt.
- I onsdags var vi deprimerade, nu är vi uppåt, säger Ewa Andrée.

Ny beskrivning
Anledningen till humörsvängningen är ett samtal med arbetsförmedlingen.
- De tyckte tydligen att det låg för mycket studier i Ida-projektet. Vi sitter och skriver om projektbeskrivningen just nu där vi lyfter fram det som är arbetslivsinriktat.
Kommer ni att få igenom den nya ansökan tror du?
- Ja, det lät så. Pengar fanns det tydligen.
Men Peter Björebo, chef på arbetsförmedlingen i Gävle, vill inte att Ida-projektet tar ut någon seger i förskott.
- Vad vi har sagt är att de alltid har möjlighet att lämna in en ny ansökan. Men för att den ska gå igenom måste de ändra inriktning.
Varför avslog ni deras senaste ansökan?
- Den låg inte inom ramen för det uppdrag som vi inom arbetsförmedlingen har. För att vi ska skjuta till pengar måste det vara ett arbetsmarknadspolitiks projekt.
Vad är det i dag anser du?
- I dag är det mer ett socialpolitiskt projekt, om jag ska generalisera.
Så fort den nya ansökan lämnats in kommer Arbetsförmedlingen att ta ställning. Deltagare och anställda inom Ida-projektet håller tummarna för ett positivt besked.

ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons