Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idéer för vården får stöd

GÄVLEHar du en idé till en ny tjänst eller ny produkt som kan förbättra sjukvården?Prefix kan hjälpa dig att ta reda på om idén håller.

Annons
Det är ett utvecklingsprogram som har landstinget i Gävleborg som huvudman och som drivs i samverkan med länsstyrelsen, högskolan i Gävle och LFTP (landstingens fond för teknikupphandling och produktutveckling).

Bidrag till förstudie
- Den som kommer till oss med intressant idé kan få bidrag till en förstudie, säger Peter Lidehäll, programsamordnare.

Har 6,5 miljoner
Prefix står för Programmet för regional samverkan kring entreprenörskap, förnyelse och innovationer inom hälso- och sjukvården i Gävleborg. Programmet pågår under tre år och förfogar över sammanlagt 6,5 miljoner kronor. Det mesta av pengarna kommer från LFTP, en fond som en gång bildades av Nutek och Landstingsförbundet.
Peter Lidehäll menar att många människor bär på idéer om hur man kan utveckla sjukvården men att det finns många hinder i vägen innan de kan få sina idéer testade. Som till exempel medarbetare inom landstinget har man svårt att få tid och resurser till utvecklingsarbete av det slaget.
- Vi kan fungera som dörröppnare, säger Peter Lidehäll.
För att få pengar till en förstudie krävs att man kan visa att idén har en direkt koppling till sjukvården och att den skulle tillföra verksamheten något positivt. Det måste också finnas trovärdighet i projektet så till vida att personer från verksamheten är med i utvecklandet.
Normalt får man 50 000-100 000 kronor för en förstudie. Under förstudien klarnar bilden av om idén är något att gå vidare med eller om den kan kastas i papperskorgen.

Fler om en idé
- Ibland är man inte är så ensam om en idé som man trott. Kanske finns produkten eller tjänsten redan framtagen av någon annan och då får man lägga ned projektet, säger Lars Granberg, ansvarig för Prefix vid landstingets ledningskontor.
Hittills har Prefix bidragit till 13-14 förstudier. Några av dem har lett till ett fortsatt utvecklingsarbete. Det gäller bland annat det projekt kring utvecklandet av ett nytt patientkort som företaget Rivermen i Gävle arbetar med.
Prefix handlar inte om företagsstöd i vanlig bemärkelse, framhåller Lars Granberg.
Utvecklingsarbetet sker i offentlighetens ljus och lösningarna är öppna att användas fritt.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons