Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrott går före kultur i Ståhls vision

/

GÄVLELars-Göran Ståhl tycker att idrotten har fått stå tillbaka för kulturen länge nog.-Jag vill vrida tillbaka så att idrotten får sin del, säger han.

Annons
Om arbetarekommunens valberedning får sin vilja igenom den 10 december ersätter han Ann Hedbom som ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Det skulle betyda en ordförande med fötterna djupt nere i föreningslivsmyllan. Själv är han än så länge (han har avsagt sig sitt uppdrag) ordförande i Forsbacka IK, och har även en karriär inom brottningsförbundet bakom sig.
Lars-Göran Ståhl känner igen sig och sin förening i de senaste dagarnas skriverier i Gefle Dagblad, som handlat om ungdomsidrottens dåliga ekonomi.

Ekonomin ett problem
-Jag läste om Strömsbro IF. Tittar man på stödet de får är de i samma läge som oss i Forsbacka. Den hyra vi betalar till kommunen täcks inte av aktivitetsstödet, säger han.
Att det innebär större krav på föräldrarnas betalningsvillighet är ett problem, tycker Lars-Göran Ståhl.
-Det får inte bli en klassfråga att vara med i en förening. Har inte föräldrarna råd att låta ungdomarna delta, då kommer vi få kostnader på den sociala sidan, säger han och fortsätter:
-Hela vårt föreningsliv har enligt mig en otroligt viktig social funktion att fylla i samhället.

Förändringar först 2004
Han vill betona att han ännu inte är vald, att han bara är en motkandidat till Ann Hedbom. Och att han hur som helst inte kommer att ha mycket att säga till om första året.
-Verksamheten för 2003 är ju i stort sett fastlagd i dag. Vad jag får göra under året är i så fall att sätta mig in i vilka förändringar jag skulle vilja se inför 2004, säger han.
Vad skulle du vilja göra?
-Det är en skitsvår fråga, det är inte bara att gå till Mats Ågren och be om 20 nya färska miljoner. Men jag vet att taxenivån för föreningslivet är uppe vid bristningsgränsen, det börjar bli svårt att hyra ut. Jag skulle gärna vilja återkomma längre fram i den här frågan, säger han.
Lars-Göran Ståhl berättar att han för ett tag sedan hörde rykten om att idrotten de senaste åren inte fått samma påfyllning som kulturen när det gäller ekonomi. Då skrev han en interpellation till fullmäktige och frågade om det var sant.
-Då förklarade Ann Hedbom, som hade färskare siffror än de jag hade hört, att glappet hade ökat ytterligare till kulturens förmån, säger han.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons