Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsrörelsen protesterar

/
  • Foto: LARS WIGERT Dubbelt. Peter Nordkvist reagerar på förslaget att försämra aktivitetsstödet till ungdomsidrotten. Detta som ledare för innebandytjejerna i GGIK. Han vill dock inte uttala sig som s-ledamot av kultur- och fritidsnämnden.

GÄVLE
Idrottsrörelsen står inte stillatigande och betraktar sparförslagen på det lokala aktivitetsstödet. Reaktionerna på GD:s artiklar i går är kraftiga och stridslystnaden stor.

Annons
Redan i början av nästa vecka ska fritidsgårdarna och idrottsungdomsrörelsen ha en manifestation på Stortorget för att protestera. Dessutom ska representanter från Strömsbro IF delta och ställa frågor i fullmäktige på måndag.
- Jag blir så upprörd. Vi måste få bukt med det här och få kommunstyrelsen att se över hur man gör fördelningen av budgeten. Med kortsiktiga lösningar som det här så kan det bli en ökad ungdomsbrottslighet och utslagning. Idrotten gör ett bra förebyggande arbete, tycker Sven Engvall vid Gefle IF fotboll.

Fritidsgårdar
Förutom GIF är Strömsbro IF, Gävle simsällskap och fritidsgårdarna Brynjan och Helges med och anordnar manifestationen på torget, som man hoppas ska få politikerna på andra tankar. Och då handlar det främst om att kommunen i stort bör stötta kultur- och fritid med mer resurser. Det är inte nämndens fel att man får för lite pengar, tycker de.
Men trots allt så ifrågasätts förslaget att frysa de lokala aktivitetsstöden från den 1 juli och sedan mer än halvera dem till nästa år. Då sparar nämnden 4,4 miljoner kronor, samtidigt som föreningarna förlorar en central del av finansieringen av ungdomsverksamheten.
- Konsekvenserna kan bli fördubblade medlemsavgifter, krav att sälja fler bingolotter och sämre träningsmöjligheter, berättar Peter Nordkvist vid Gävle GIK.
GD träffar honom när han tränar klubbens innebandylag för tjejer i fjortonårsåldern i det före detta Exercishuset vid högskolan. Det aktivitetsstöd på uppemot 200 000 kronor per år som klubben har motsvarar mer än en tiondel av hela omsättningen. Med det stödet går man i stort sett runt med dagens hyror av idrottshallar för ungdomsverksamheten. Förutom det får man in pengar på en krympande bingolottoförsäljning och avgifter som föräldrarna betalar.
De pengar man tar in på sponsring går enbart till seniorlagen. Ungdomsverksamheten ska bära sig själv med hjälp av ideella ledare.
Liksom många andra GD pratat med är Peter Nordkvist upprörd över att nedskärningarna drabbar just de yngre, eftersom det är till dem aktivitetsstödet går.

Klassfråga
Han ser framför sig hur föräldrar med normal ekonomi får svårt att klara en ökning av avgifterna från 450 till 1 000 kronor per barn. Det blir en klassfråga att idrotta.
För honom är frågan extra svår eftersom han sitter med i kultur- och fritidsnämnden för socialdemokraterna. Han vill inte gärna prata om den kluvna rollen, men det är inte svårt att läsa ut att det är en mycket jobbig situation för honom.
- Just nu uttalar jag mig bara som ledare i GGIK och då tycker jag att det är ett dåligt förslag.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons