Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igge får ny vän

GÄVLEEfter månader av förseningar ser det äntligen ut som om orangutanghonan Igge ska få en ny partner. På måndag anländer Nyong till Furuviksparken.

Annons
Nyong kommer att få tillbringa sina första veckor i parken i karantän enligt gällande bestämmelser.
- Alla prover är redan klara men han ska hållas under uppsikt en tid. Igge och han kommer att få titta på varandra genom en glasvägg till att börja med, berättar Ing-Marie Persson, djuransvarig i parken.
Nyong är född i schweiziska Basel. Han är tolv år och på väg att bli könsmogen. En orangutang räknas som vuxen vid 15 års ålder och lever i 45-50 år.
- Vi hade tur att han bråkade i Basel. De hade tänkt ha honom som avelshane där men han stack upp mot en äldre hane och de kunde inte ha honom kvar, berättar Ing-Marie Persson.
Igge, som är 17 år, har levt ensam i ett och ett halvt år efter att ha förlorat sin partner Douglas. Den förste nye partnern efter Douglas död, Walter, accepterades inte av Igge. Hans tid i Furuviksparken varade bara en vecka.

Tuff kille
- Walter var en svag individ. Han klarade inte flytten och varken åt eller drack. Igge var dum mot honom och kastade pinnar och hinkar på honom. Men Nyong har ett helt annat psyke. Han är en tuffing, en kille som jag skulle ha valt. Nyong har också fördel av att han suttit med schimpanser och gorillor. Jag hyser tillförsikt men man kan aldrig säga att de inte börjar slåss.
Nyong skulle ha kommit till parken redan i början av året men eftersom andra djur upptog karantänen och det kom semestrar emellan har transporten dröjt. Ing-Marie Persson tycker dock att tidpunkten är perfekt eftersom parken nu stänger och nykomlingen kan få lugn och ro.
Nyong kommer att visas upp för media när karantäntiden är över.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons