Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igge gillar sin nya pojkvän

/
  • Arkivbild: GD Inte längre ensam. Nu har Igge fått en ny partner. Han heter Nyong och är en tolvårig tuffing från Basel. Tyvärr vill inte Nyong vara med på bild. Han är fortfarande sliten efter den krångliga flytten från Schweiz, där han har kvar sin familj. Målet är att Igge och Nyong ska skaffa egna små orangutang-ungar.

GÄVLENu har orangutanghonan Igge på Furuviksparken fått sin kille!

Annons
-De tycker om varandra. De äter tillsammans och han ger henne mat. Hon är med honom hela tiden, säger apskötaren Ing-Marie Persson.
Orangutangen Nyong kommer från ett zoo i Basel, och har varit på plats i Furuvik ett par veckor nu. Den mesta tiden i karantän, men den senaste veckan har han och hans tilltänkta maka börjat umgås på riktigt.
När hon är med är han riktigt tuff och manlig, intygar Ing-Marie Persson. Men när hon eller någon annan skötare kommer in i buren är han fortfarande skygg.
-Han behöver lite tid att acklimatisera sig. Det är en väldig omställning för honom. Han är fortfarande lite fundersam över buren, och chimpanserna som bor alldeles intill. När vi kommer in blir det för mycket. Då går han upp på hyllan och drar en säck över sig, säger Ing-Marie Persson.

Naturligt att gömma sig
Det är dock ett helt naturligt beteende, som kan liknas vid när vi människor gömmer oss i sängen. Orangutanger har även i vilt tillstånd gärna ett täcke. Då i form av palmblad, förklarar Ing-Marie Persson.
Nyong är tolv år och har precis skilts från sin familj. Även det är naturligtvis en omställning för honom, men enligt Ing-Marie Persson är det i den åldern en orangutang ska lämna sin familj och söka sig till ett eget revir.
Nu ska han och Igge alltså bli ett par, är det tänkt.
Om tre veckor är Igge brunstig. Förhoppningsvis har de då lärt känna varandra tillräckligt för att försöka para sig.
- Sen kan hon ju bli parad utan att bli dräktig. Det är som med kvinnor, det kan ta ett tag. Det räknar vi med också. Det viktiga är att de trivs ihop, säger Ing-Marie Persson.
För det duger inte med vilken kille som helst för Igge. Den förre kavaljeren Walter blev ordentligt ratad eftersom han var "för mesig". Igge gillar rejäla hannar, och det verkar alltså som att Nyong klarar testet.
-Han är tuff, det är han som bestämmer. Samtidigt umgås de fint. Han grejar med henne, skalar frukt åt henne och så, säger Ing-Marie Persson.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons