Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Igge godkänner Naong

/
  • Foto: FURUVIKSPARKEN Kära. Furuviksparkens envisa orangutanghona Igge har äntligen godkänt en partner, Naong från Basel zoo. I förra veckan såg djurskötaren hur de parade sig, och enligt veterinären har Naong påbörjat förvandlingen från tonåring till mogen hanne. Ett tecken på att han hittat en hona att dominera.

FURUVIKFuruviksparkens orangutanger Igge och Naong har parat sig.- Hon hade brunst förra veckan, då vänslades de i hängmattan. Det tyckte vi var väldigt roligt, säger Ing-Marie Persson, djurskötare på djurparken.

Annons
Det är för tidigt att säga om parningen lyckades, men enligt Ing-Marie Persson är det ett stort framsteg att de visar såna känslor för varandra.
Naong kom till Furuviksparken för ett par månader sedan från ett zoo i Basel. Och det verkar som den kräsna honan Igge äntligen har fått en hanne som duger åt henne.
- Veterinären var här förra veckan, han tyckte att Naong ökat lite i vikt och börjat utveckla kindpåsar, säger Ing-Marie Persson nöjt.

Inga kindpåsar
I Basel levde Naong tillsammans med en dominant äldre hanne. Det innebar att han aldrig kom ur tonåren och därmed inte utvecklade kindpåsar.
- De utvecklas när de blir dominanta, får en hona att para sig med. Han behöver en knuff i form av en kvinna för att ta steget och bli man, säger Ing-Marie Persson och fortsätter:
- Och det märks på honom att han börjar domdera.
Hon såg att orangutangerna parade sig åtminstone en gång förra veckan, men de kan mycket väl ha gjort flera försök.
Så nu är det bara att hålla tummarna för att Igges brunst uteblir nästa gång.
- Men som sagt, vi såg det bara en gång, och det gäller ju att träffa rätt. Det kan behövas fler brunster, säger hon.

Som människor
Orangutanger har samma cykel som människor, det vill säga brunst varje månad, och en dräktighet som varar nio månader.
Med en väldig portion tur kan alltså Furuviksparken få tillökning någon gång nästa höst.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons