Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ilskna föräldrar ska protestera

GÄVLE Nu har föräldrar i Bomhus ilsknat till över planerna på att tränga in fler barn på förskolorna i Gävle. I Andersberg vill man ha kvar sin Öppna förskola. På onsdag, när Barn- och ungdomsnämnden har sitt nästa möte, planerar de att stå utanför och protestera.

Annons
- Vi hoppas få med oss föräldrar från alla förskolor i stan, säger Mira Pylvänäinen, som är med i den grupp föräldrar som tagit initiativet i Bomhus.
Själv har Mira Pylvänäinen sina barn på Holmsunds förskola, där det i dag är 17 barn i grupperna.
- Det är redan trångt och högljutt. Barnen leker helst på toaletterna för att där kan man stänga dörren om sig, säger hon.

Ett av förslagen till hur barn och ungdomsnämnden ska få ihop pengar för att täcka sitt väntade stora underskott nästa år innebär att man "förtätar barngrupperna". I klartext betyder det minst 18 barn per avdelning efter nyår.
- Politikerna säger att det blir 18 barn på tre vuxna. Men det är mindre än tre timmar per dag som det verkligen är tre vuxna. När de små ska sova är det en vuxen som tar hand om tolv barn redan som det är nu, säger Mira Pylvänäinen.

Som ett första steg har föräldrar i Bomhus kallat föräldrar på andra förskolor till ett möte på Myrbackagården på lördag. De har också distribuerat namnlister till förskolorna i stan och på onsdag hoppas de på stor uppslutning.
- Vi är emot alla nedskärningar som drabbar barnen. Det är till och med föräldrar som talat om att stanna hemma efter nyår för vård av sjukt barn om det här går igenom.
- Barnen blir ju sjuka av alla stress till slut.
Även från Andersberg kommer demonstranter till nämndens möte. Under två novemberveckor har 1 771 personer skrivit på för att bevara den Öppna förskolan. Namnlistorna ska överlämnas till politikerna på mötet.

Ingegerd Sörgard
Anna Bagge

Mer läsning

Annons