Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infektionsvården halveras

/
  • Gävle sjukhus måste sänka sina kostnader och infektionssjukvården riskerar att drabbas av stora neddragningar. Foto: Gun  Wigh

GÄVLE Infektionssjukvården i Gävle står inför omfattande neddragningar. Antalet vårdplatser kan komma att mer än halveras, enligt en sparplan som sjukhusledningen presenterat.

Annons
Gävle sjukhus behöver sänka sina kostnader med 50 miljoner kronor för att komma i ekonomisk balans.
Som ett led i åtstramningen vill sjukhusledningen stänga 10-15 av dagens 20 infektionsvårdplatser. Neddragningen skulle spara sex miljoner kronor.
Kritiken från de berörda är hård.
- Redan i dag har Gävleborg färre infektionsplatser per invånare än de flesta andra landsting. Genomförs det här kommer vi att ligga riktigt illa till, säger infektionsöverläkare Lars Wesslén.
Möjligheterna för infektionspatienter att få vård på specialavdelning kommer att starkt begränsas, menar han.

Infektionssjukvården i Gävle tas ofta fram som ett lämpligt objekt när det ska sparas inom landstinget. Orsaken är att vårdplatserna - som är till för patienter i hela länet - är så lite efterfrågade i Hälsingland.
De flesta patienter - åtta av tio - kommer från Gästrikland. Denna snedfördelning har tagits som intäkt för att verksamheten är överdimensionerad.

Att infektionspatienter i Hälsingland sällan skickas till Gävle beror på avståndet, menar Lars Wesslén. Rent medicinskt vore det bättre om de fick bedömas av en erfaren infektionsläkare, anser han. Det går alltså inte att se vårdnivån i Hälsingland som något rättesnöre.
Förslaget att stänga infektionsvårdplatser härrör ursprungligen från landstingets specialistvårdsutredning Dela-fördela. Utredningen är i det här fallet mycket bristfällig, anser Lars Wesslén.
- Det finns ingen som helst analys gjord av vårdbehovet, det handlar mest om allmänt tyckande.
Det går inte att tro att man bara kan stänga platserna och skicka hem patienterna, menar Wesslén. Den som hamnar på infektionsvårdplats är ofta en gammal människa med flera sjukdomar. Patienten kan till exempel ha diabetes eller Parkinsons sjukdom i grunden och blir väldigt illa däran av en infektion.

- De här patienterna måste vårdas på sjukhus. Men att hitta andra kliniker som kan ta hand om dem blir svårt. Det är redan i dag väldigt trångt överallt, säger Lars Wesslén.
Utöver vårdplatsindragningen föreslås också att infektionssjukvårdens bakjourlinje avskaffas. Även det är något Lars Wesslén motsätter sig.
Bakjouren är en livlina, anser han. Läkare på andra kliniker och sjukhus kan dygnet runt ringa till en specialist om de är osäkra på hur en infektionspatient ska behandlas.
- Det finns flera exempel på att patienter räddats till livet tack vare bakjouren, säger han.
Sjukhusets åtgärdsplan kommer att behandlas av landstingsstyrelsen på onsdag.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons