Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Influensan slog hårt – men nu klingar den av

/

Influensan har varit ovanligt besvärlig i år. I Gävleborg är de rapporterade fallen hittills nästan tre gånger så många som under hela fjolåret.

Annons

Influensasäsongen håller på att klinga av. Fortfarande insjuknar människor – under förra veckan rapporterades 448 nya fall i Sverige – men de blir allt färre.

Årets säsong har varit tuff. Hittills finns totalt 139 verifierade fall rapporterade i Gävleborg. Det kan jämföras med de 55 fall som rapporterades under hela fjolårssäsongen.

– Det har varit en ökning i hela landet. Vad den beror på vet man inte säkert. Det här brukar kunna variera från år till år, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Det är influenstyperna A och B som ökat medan antalet fall av svininfluensa minskat.

Det influensavaccin som använts i år har varit behäftat med brister och inte gett det skydd som det brukar. Vilken betydelse detta haft för influensainsjuknandet går inte att säga ännu, enligt Signar Mäkitalo. Däremot är det klart att det fortsatt låga intresset hos ålderspensionärer att vaccinera sig spelar roll. 60 procent av dem avstår, trots att vaccinet är gratis.

Mer läsning

Annons