Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför rätta för sexbrott mot barnbarn

GÄVLE En 69-årig man åtalades i går för att ha förgripit sig sexuellt på sina barnbarn. För båda flickorna gäller att 69-åringen ska ha utsatt dem för grova närmanden sedan 2001 fram till den 25 maj i år, då polisen fick kännedom om de misstänkta övergreppen.

Annons
69-åringen, som bor i Gävle, ska ha hållit fast flickorna och tagit på dem på och under kläderna. Övergreppen har enligt misstankarna ägt rum såväl i 69-åringen bostad som i hans bil, och dessutom vid ett tillfälle under en resa på en färja.

69-åringen nekar till brott. Han är inte häktad i väntan på rättegång.
Bevisningen mot honom utgörs främst av flickornas berättelser.
De finns dokumenterade på knappt två timmars videoinspelade förhör, som kommer att spelas upp under rättegången.
Till sist berättade flickorna, som fortfarande är minderåriga, för sin mamma.
Antagligen har misstankarna på det sättet kommit till polisens kännedom.
Åklagaren Birgitta Fernlund valde att åtala 69-åringen för sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt ofredande.

Det är bara två veckor sedan som en annan man, 73 år och boende i Gästrikland, åtalades för liknande brottslighet mot sina barnbarn.
73-åringen ska ha förgripit sig på barnbarnen under en längre period, ända sedan 1997. Han var en kort tid häktad under slutet av 2002. Liksom 69-åringen nekar 73-åringen till alla anklagelser.

Det senaste åtalet bekräftar att den kanske mest motbjudande brottslighet som går att föreställa sig inte visar minsta tecken på att mattas av. Trots det stora antal förövare som har dömts till långa fängelsestraff de senaste tre åren.
Förekomsten av sexuell brottslighet mot barn i Gävleborgs län skiljer ut länet på riksnivå och har tilldragit sig Riksåklagarämbetets intresse.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons