Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bänkar på perrongen

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Inlåsta. I det här huset på Gävle central finns de parkbänkar som ska stå på perrongen. Olika fritagningsförsök, bland annat av SJ:s stationspersonal och           Banverket har misslyckats. Resultatet: bänkarna har stått inlåsta sedan förra vintern, och ingen verkar veta vem som har nyckeln.

GÄVLETrötta resenärer har klagat på att det inte finns några parkbänkar på perrongen på Gävle central.

Annons
Problemet är att de sedan förra vintern står inlåsta i ett förråd 50 meter från perrongen, men ingen vet vem som har nyckeln.
- De blev inställda när snöröjningen skulle börja i vintras. Längs spåren i riktning mot Södra Hamngatan finns ett trähus. På övervåningen där finns ett rum där de sägs vara inställda, säger Bengt Hoppe, projektledare på Banverket.
Sedan dess har Jernhusen, som förvaltar stationsbyggnaderna, bytt organisation. På vägen tappade man enligt Bengt Hoppe kollen på vem som har nyckeln till huset.
- SJ:s resebutik har försökt hela sommaren att komma åt bänkarna utan att få tag på någon som klarar av att lösa problemet, säger Bengt Hoppe som beskriver bänkarna som fyra-sex till antalet. Rejäla saker som kostar runt 10 000 kronor styck.
Han hänvisar till Leif Aker på Jernhusen i Sundsvall.
- Jag är inte alls inblandad. Jag fick höra det här i går av en kollega, och det lät inte alls kul, säger han och hänvisar vidare.
- Du ska prata med Claes Schillerström i Kiruna, säger han.
Även Claes Schillerström har hört talas om historien med parkbänkarna.
- Jag har pratat med vår driftsorganisation om att vi ska få ut de här parkbänkarna, säger han.
Är det alltså inte sant att nyckeln är borta och ingen får upp dörren?
- Jag har ingen aning. Det måste vara ett illvilligt rykte. I så fall är det väl inte värre än att vi får anlita en låssmed, säger Claes Schillerström.
Han förklarar att Jernhusen har ansvar för perrongen närmast stationshuset, och att de valt att inte plocka fram parkbänkarna i år på grund av alla ombyggnader. Banverket däremot har ansvar för mellanperrongen. Och de skulle gärna vilja få fram sina fina bänkar igen.
Men det lovar Claes Schillerström att de snart ska få.
- Det ska väl inte vara något problem, säger han.
När kommer bänkarna att finnas på plats?
- Jag höll på att säga så fort vi hittar nyckeln, skrattar Claes Schillerström.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons