Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bilder sparade från bockövervakningen

GÄVLE Det saknas bilder på de ungdomar som befann sig kring bocken i torsdagsnatt när den började brinna. Orsaken är att de bilder som tas från de två webbkamerorna inte sparas.

Annons
Polisen har en del uppgifter att gå efter och hyser gott hopp om att gripa ungdomarna.
För flera år sedan försökte bockkommittén att få arrangera en kameraövervakning av den stora julbocken och området omkring. Allt för att avskräcka den eller de som hade för avsikt att bränna ner bocken.
- Vi fick inget tillstånd för en kameraövervakning, säger bockkommitténs ordförande Kurt Lagerholm.
Motivet till avslaget var att både personer och bilar som rörde sig kring bocken skulle vara möjliga att känna igen och det skulle inkräkta på den enskildes integritet.
Genom kommunens försorg finns sedan några år två kameror som bara visar bocken och som går ut på internet. Kameran ger ett par bilder varje minut, men bara för att visa att bocken i Gävle finns och hur den ser ut. Alltså en ren PR-grej från Gävle kommuns sida.

Bilderna skrivs över varje minut och bilderna har inte heller den kvalité som skulle göra att en bockbrännare går att känna igen om de funnits bevarade.
- Det går inte ens att avgöra färger på kläderna på de bilderna, säger Kurt Lagerholm.
Det finns en del vittnesuppgifter kring händelsen. Även om dessa går isär en del så är det klart att det är ungdomar som ligger bakom branden. Gävlepolisens ungdomsrotel som utreder brottet är optimistiska och tror sig om att kunna gripa de skyldiga.

Brottet rubriceras som grov skadegörelse.
Den som nu går in på Gävle kommuns hemsida möts av beskedet att bocken brunnit. Samtidigt finns två bilder som visar hur den vackra bocken såg ut innan branden. Det går även att via hemsidan följa uppbyggnadsarbetet av den nya bock som snart ska vara på plats.
Ulf Granström

Mer läsning

Annons