Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga strandade planer trots krisen

/
  • Nu får de första husen sällskap av den andra etappens lägenheter och radhus i utbyggnaden av Alderholmen.

Den försenade starten för lägenhetsförsäljningen till Alderholmens andra byggetapp närmar sig.
De fem byggföretagen har nu en tredjedel av sammanlagt uppåt 600 lägenheter på gång.

Annons

Först ut att börja sälja sina sex radhus och 16 bostadsrätter är Lupinen i februari och mars, tätt följt av Skanska som räknar med säljstart i mitten av mars för sina 24 lägenheter i två punkthus intill Nyhamn.

– Vi tror att det finns intresse för Gävle Strand, säger Stefan Canderyd, distriktschef på Skanska, och berättar att de redan har intresseanmälningar.

Säljs tillräckligt många lägenheter är inflyttning planerad till sommaren 2010.

Men etapp två är försenad. Skanska, till exempel, hade tänkt att börja sälja i höstas, men när tiden gick mot jul bestämde de sig för att vänta till våren.

– Vi hade tänkt oss en tidigare försäljningsstart, säger Göran Valtonen, projektledare för allt byggande på Alderholmen.

Han konstaterar att det alltid finns saker som tar längre tid än tänkt. Som exempel ger han Gavlegårdarnas tolvvåningshus vid infarten till området, det sista huset i den första etappen, där förberedelsetiden underskattades.

– Man har sagt att det får ta en månad till, det får ta två månader till, bara det blir bra, säger Göran Valtonen.

Nu planerar bolaget att fatta beslut i februari för att i så fall kunna börja bygga de 30 lägenheterna och kontor i sommar.

Lågkonjunkturen har också påverkat byggena.

– Men det finns ingen som vid något tillfälle sagt att man vill ta time out eller stoppa, säger Göran Valtonen.

Efter sommaren räknar Din Bostad och HSB med att börja sälja sina lägenheter.

Johan Sörman, chef för Din Bostads projektutveckling, säger att de blir klara med förberedelserna och kan presentera lägenheterna under våren, men väntar med att börja sälja dem till i augusti, när semestrarna är över. Förutom finanskrisen har en revidering av husritningarna sinkat deras ursprungliga planer. De ska bygga ett punkthus intill Skanskas och fyra stycken hus med ett gemensamt garage under.

Med HSB:s 60 lägenheter handlar det om 186 nya lägenheter, de flesta alltså en del av etapp två. Sammanlagt planeras mellan 550 och 600 nya bostäder i den andra etappen, planer som ligger fast. Göran Valtonen kan i dag inte säga när alla husen blir inflyttningsklara, men det handlar om mellan kanske tre och sex år fram i tiden.

Mer läsning

Annons