Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen allmän rusning - trots gratis förskola

GÄVLEHedesundas öppna förskola rustar sig inför en mindre invasion.Omkring 17 fyra- och femåringar knackar på dörren och vill in efter årsskiftet.

Annons
I resten av kommunen är det inte alls samma rusning till den allmän förskolan.
Långt ifrån alla föräldrar lockas av tre timmars gratis förskola per dag.
Hittills är det 62 fyra- och femåringar som är anmälda. Ändå har erbjudandet gått ut till 121 barn som i dag är hemma eller har någon annan som ser till dem, samt till 125 barn i familjedaghem.
- Det är väl ungefär som väntat. De som har sina barn i familjedaghem är ofta nöjda med det. Där har ju föräldrarna valt den formen av omsorg, menar Elisabet Marklund som är kommunens samordnare för allmän förskola.
Målet är att fyra- och femåringarna ska få plats i den vanliga förskolan. I vissa områden finns inte plats, istället grupper som får hålla till bland annat i öppna förskolan.
Så är fallet i Hedesunda där det bara finns två förskolor.
- Det är fullt. Det skulle gå om det vore två eller tre barn men inte så här många, säger förskolechefen Barbro Bäckman.
Hon tror ändå att det är en bra lösning att använda öppna förskolans lokaler. I stället för att erbjuda tre timmars gratis förskola per dag så blir det öppet tre dagar i veckan, fem timmar per dag mellan klockan 9.00 och 14.00.
För att klara det förstärks personalstyrkan. Förmodligen blir det ytterligare en halvtidstjänst i form av en förskollärare eller barnskötare. Elevbidraget som följer med varje barn bekostar personalutökningen.
Barbro Bäckman är inte heller förvånad över det stora intresset i Hedesunda.
- Vi vet att många föräldrar är hemma med sina barn här. Det är nog vanligare än i innerstan, säger hon.
Däremot tror hon inte på en lika stor rusning nästa år. Förmodligen blir det 12-13 barn till hösten.
Men reformen med allmän förskola gynnar också de föräldrar som redan har sin fyra- eller femåring på förskolan eller i familjedaghem.
Enligt ett beslut i barn- och ungdomsnämnden blir avgiften från och med årsskiftet densamma som för skolbarnomsorgen.
I dag ligger maxtaxan på 1 140 kronor.
Efter årsskiftet blir maxavgiften för en fyra- eller femåring två procent av bruttoinkomsten men högst 760 kronor i månaden. För vissa föräldrar kan det betyda några hundralappar mer i plånboken varje månad.
MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons