Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen cyanid i vattnet nu

/
  • – Jag är inte så bekymrad, det är ju en så liten mängd, säger Harri Weckström samtidigt som han fyller sin vattenflaska utanför receptionen på Sandvik Coromant.Sandvik och Sandviken tar vatten från samma ställe, Öjaren. Men Sandviks vatten går sedan i ett slutet system med backventiler så att vattnet inte blandas med kommunens.
  • Belma Tabak fyller på vatten till sin lunch. Anna Larsson och Linda Persson som jobbar i receptionen intill vattendunkarna berättar att de själva hållit sig till Ramlösa och Statoilkaffe under förmiddagen.

I går togs nya prover på vattnet inne på Sandvik efter måndagens larm om cyanid. Proverna visade inga förhöjda halter av cyanid. Därmed upphörde förbudet för de anställda att dricka vattnet inne på området. Under tisdagen fick de anställda hämta sitt dricksvatten i uppställda tankar runt om på Sandviks område.

Annons

Köerna var långa utanför centralvakten på Sandvik i går morse. Alla som passerade in stoppades och fick både muntligt och skriftligt besked om att man funnit spår av cyanid i vattnet inne på Sandvik. De anställda uppmanades att bara använda vattnet som körts ut i stora tankar. All information fanns också att hämta på företagets intranät.

De anställda på Sandvik Coromant verkade ta uppgiften om spår av cyanid i vattnet med ro. Största problemet var kaffeautomaten. I fortsättningen blir det termoskaffe som gäller, konstaterades det på flera håll.

Vid receptionen stod ett antal mindre vattendunkar och en tratt. Där fick de anställda fylla på sina vattenflaskor och muggar.

– Det är ju en sån liten mängd, säger Harri Weckström och fyller sin flaska. Men man undrar ju om det varit så här i ett år.

Sedan 2005 tas det nämligen ett utökat vattenprov en gång om året. Det var provet från den 27 januari i år som visade sig innehålla en förhöjd halt av cyanid, mellan 1 300 och 1 500 mikrogram per liter. Enligt Lena Elfman, toxikolog i arbets- och miljömedicin vid Akademiska sjukhuset, bör inte halten cyanid ge upphov till oro för hälsan. Som exempel ger hon att en kopp kaffe eller ett glas vatten med den aktuella cyanidhalten bryts ner på fem minuter av en person som väger 70 kilo.

– Självklart finns det en oro bland de anställda, säger Lena Berg, kommunikationsansvarig på Sandvik Materials Technology. Men vi har hela tiden lagt ut information på intranätet och loggat alla åtgärder. Vi har också försökt svara på alla frågor.

I går togs det nya vattenprover av Sandviken Energi på ett tiotal ställen inne på Sandvik och också i kommunens vattennät. Sandvik tar sitt vatten från samma ställe som centralorten. Men ett slutet system med backventiler gör att Sandviks vatten inte blandas med kommunens.

– Vi har skickat iväg prover i dag för att vara säkra på att det inte finns något i det kommunala vattnet, säger Kent Byman, marknadschef på Sandviken Energi.

Igår kväll kom provsvaren och de visade att det inte fanns några förhöjda halter av cyanid på något av provtagningsställena vare sig inne på Sandviks område eller utanför. Förbudet att dricka vattnet inne på området upphörde då omedelbart.

Enligt Lena Berg finns det inga idéer om varifrån cyaniden kommer. Den används inte i produktionen i dag. Sandvik kommer nu tillsammans med Sandviken Energi att genomföra en utredning för att klargöra orsaken till det höga värdet i stickprovet den 27 januari.

Mer läsning

Annons