Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen flyttning av hälsocentraler

GÄVLE Stortorgets och Sätra hälsocentraler kommer inte att flyttas till sjukhusområdet i Gävle.
Primärvårdsledningen har dragit tillbaka planerna sedan det visat sig att kostnaderna skulle bli för höga.

Annons
Sedan en längre tid har ledningen för primärvården i Gästrikland diskuterat en flyttning av hälsocentralerna Stortorget och Sätra. Nuvarande lokaler är bristfälliga, framförallt de i Sätra.
Tanken har varit att hälsocentralerna skulle inrymmas i ett hus som står tomt på sjukhusområdet. I huset har barn- och ungdomspsykiatrin tidigare hållit till.

Genom att ha hälsocentralerna i samma byggnad skulle det gå att samordna vissa funktioner som reception, lab, sjukgymnastik, barnavårdscentral med mera. Därmed skulle pengar kunna sparas.
Men innan en flytt är möjlig måste BUP-huset rustas och byggas om. Kostnaden för detta skulle belasta primärvården i form av ökade internhyreskostnader. Nu visar det sig att internhyreskostnadsökningen blir så stor att de tänkta samordningsvinsterna helt skulle ätas upp.
- Vi skulle till och med få ökade hyreskostnader jämfört med i dag. För att klara det skulle vi behöva skära i vården och det vill vi naturligtvis inte, säger primärvårdsdirektör Anneli Hultman.

De två hälsocentralerna finns i dag i externa lokaler som landstinget hyr. Det kostar cirka tre miljoner kronor årligen. Att flytta verksamheten till landstingsägda BUP-huset borde alltså vara en bra affär.
- Det skulle vara en bra affär för landstinget som helhet men inte för oss, konstaterar Anneli Hultman.

Hon har försökt förmå landstingsledningen att lösa finansieringen av de nödvändiga investeringarna i BUP-huset centralt så att det skulle bli ekonomiskt attraktivt för primärvården att flytta dit. Men det har inte lyckats.
Primärvården kommer nu att undersöka om det finns andra lediga lokaler som skulle kunna passa för de två hälsocentralerna. Ett alternativ kan vara att bygga om de befintliga lokalerna.

Sedan primärvården dragit sig ur återstår nu barn- och ungdomspsykiatrin som intressent till BUP-huset. Kliniken vill förlägga sin slutenvårdsavdelning dit. Avdelningen finns i dag på Södertull.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons