Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen har lyssnat på mig

/
  • Foto: GUN WIGHSkakad. Carl-Lennart Gustafsson, uppsagd chefsläkare på Kommunhälsan tycker att han fått schavottera i pressen den senaste veckan.

GÄVLE
- Det värsta är att de inte lyssnat på mig. Inte en enda gång sedan det här började.

Annons
Carl-Lennart Gustafsson bläddrar i några handskrivna minneslappar som ligger framför honom på bordet.
Han har skrivit ner det som sagts om honom i tidningar och radio den senaste veckan. Han beskriver det som att han fått schavottera.
För det har verkligen skrivits och sagts en hel del om Carl-Lennart Gustafsson den senaste veckan. Och han sitter på de anklagades bänk. Chefsläkaren och före detta verksamhetschefen på Kommunhälsan har stängts av från sitt arbete. Han är polisanmäld misstänkt för ekonomisk brottslighet. Beslutet att polisanmäla honom fattades av kommunstyrelsen i torsdags.
- Har du läst vad som står om mig i Arbetarbladet? säger han och bläddrar igen bland pappren.
- Det låter som att jag har flyttat pengar från kommunen till något konto. Så är det ju inte.

Förtroendefråga
Allt började den 19 november i fjol. När Carl-Lennart Gustafsson kom hem från semestern blev han kallad till kommundirektören Britt Åberg. Hon förklarade att hon hade tappat förtroendet för honom och lät Ann-Sophie Hansson ersätta honom som verksamhetschef.
Hon angav fem orsaker till beslutet. Bland annat att Carl-Lennart Gustafsson anlitat sin son för att utföra dataarbete på Kommunhälsan. Hon hade godkänt det, men tyckte att det blivit dyrare än överenskommet.
- Här står ord mot ord. Jag säger att vi var överens om att det skulle hållas på en låg kostnad. Hon säger 10 000 kronor, säger Carl-Lennart Gustafsson.
Så håller det på. Tillsammans med en advokat har han svarat punkt för punkt på kritiken som riktas mot honom. Advokaten kontaktade han redan förra måndagen efter att ha sett kommunrevisionens första utkast.
- Det var en mycket vinklad skrivelse som jag upplever hade ett syfte: Att schavottera mig. Då insåg jag att jag inte skulle kunna slåss ensam, det skulle ha blivit David mot Goliat, säger han.

Otäckt möte
Veckan innan hade han haft ett möte med Britt Åberg som han uppfattar som mycket otäckt. Han fick intrycket att han uppmanades att säga upp sig.
- Det gick upp en kuslig känsla för mig, att om jag slinker ut med svansen mellan benen får jag mindre obehagliga recensioner, säger han och förtydligar:
- Att det skulle göra att de friserade revisionsrapporten. Men eftersom jag hade åsikten att de hade fel ville jag inte gå med på det, säger han.
Några dagar senare var kommunrevisionens rapport klar, och anklagelserna haglade över Carl-Lennart Gustafsson. Han stänges av från sitt jobb, och hans chefer förklarade att han inte var välkommen tillbaka oavsett vad en polisutredning skulle leda till.
På frågan om han kan arbeta i Gävle någonsin igen tystnar han och lutar sig tillbaka. Han håller pappmuggen med kaffe i båda händerna. Det syns att han skakar.
- Jag vill inte säga något om det. Men visst har de förstört mycket för mig. Man har tagit heder och ära av mig på ett ganska kvalificerat sätt, vilket är förskräckligt. Men det värsta, det är att ingen lyssnat på mig.

Mer läsning

Annons