Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen klapp i rumpan?

GÄVLE
Sjukgymnasten i Gävle, misstänkt för tre fall av sexuellt utnyttjande av kvinnliga patienter som kommit till honom för vård, försvarar sig i en skrivelse till Socialstyrelsen.

Annons
- Jag "klappar" inte mina patienter i "rumpan"! skriver sjukgymnasten.
Hos Socialstyrelsen finns tre anmälningar mot sjukgymnasten. Om ett tillfälle den 13 oktober i fjol skriver en kvinna:
- Han masserade mina bröst och förklarade för mig att det skulle vara mycket avslappnande... Jag var ledsen, äcklad och kände mig mycket kränkt när jag gick hem.
Om samma behandlingstillfälle svarar sjukgymnasten i sin skrivelse till Socialstyrelsen:

Positiva effekter
- Beträffande patientens synpunkter på massagens utförande vill jag på det hederligaste nämna att jag inte för en sekund haft andra avsikter än att med värme och massage utnyttja oxytocinets positiva effekter på smärt- och stresskomponenten.
Kvinnan tänkte senare att hon inbillat sig det olustiga i massagen och återvände den 21 oktober.
- Han sa att om jag ville skulle han bjuda mig på en resa till Thailand... Innan jag skulle gå gav han mig en stor kram och en puss på kinden. Han har kramat mig förut, men nu kändes det obehagligt.
Sjukgymnasten om samma tillfälle:
- Beträffande (kvinnans) upplevelse/uppfattning att jag skulle ha erbjudit henne en resa till Thailand tror jag att hon måste ha missförstått... att jag skulle ha föravsikt att resa med (henne) någonstans är helt uteslutet.

Kram och puss
- Kram och puss på kinden var naturligtvis vänskapligt menat. I vissa kulturer är det naturligt med en kram eller puss på kinden. Kan nog kanske missförstås i Sverige.
Ansvarige handläggaren på Socialstyrelsen Ewa Sunneborn meddelar att man avvaktar polisutredningen innan man går vidare.
Då handlar det om att rekommendera Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, att utdela en varning, erinran eller att dra in sjukgymnastens legitimation.
Redan 1991 misstänktes sjukgymnasten för att ha slitit av en då 19-årig kvinna hennes byxor, och sedan ha masserat insidan av låren, stjärten och brösten.
Enligt 19-åringens berättelse skulle sjukgymnasten ha tagit henne mitt på brösten. En tid efteråt fick hon sömnproblem och mardrömmar.
Sjukgymnasten hävdade att den massage han gett varit professionellt utförd och inte på något sätt otillbörlig.
Tingsrätten valde att fria sjukgymnasten.
Den enda åtgärd som inte kunde vara korrekt massage var beröringen av brösten.
Men domaren skrev att 19-åringen då redan hade uppfattningen att sjukgymnasten tafsade, och att hon därför kan ha förväxlat det med bröstmuskelmassage.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons