Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen konst i Silvanum?

GÄVLE
Flera oppositionspartier är kritiska till planerna på en flytt av Konstcentrum till före detta Silvanums lokaler nära högskolan i Gävle.

Annons
Något som skulle innebära en årlig hyra på 350 000 kronor till det kommunala bolaget Brynäs Bygg.
En höjning jämfört med i dag.
Det är helt fel att göra något sånt i dag när man har stora sparkrav i kommunen, och speciellt inom kultur- och fritid.
Vi anser att en besparing i första hand ska drabba vuxenverksamheter som Konstcentrum istället för ungdomsgårdar, menar Kenth Lövgren, fp.
Han håller fast vid sin tidigare åsikt att man bör söka samarbete med landstinget eller länsstyrelsen och inhysa Konstcentrum i Länsmuséets lokaler eller i slottet. På det viset kan man få avlastning för kostnaderna.

Vill stoppa s-förslag
Det förslaget står även kd:s Lennart Sjögren bakom. De tror att man kan samla en majoritet inom oppositionen för att fälla s-förslaget om att flytta till Silvanum.
Under fullmäktigemötet på måndagen var moderaten Carl-Göran Wallman kritisk till att det nu finns möjlighet att lägga in 350 000 kronor för en kommunal verksamhet i lokalerna när de pengarna inte fanns när stiftelsen Silvanum var i stort behov av dem.
Också Ulla Andersson, v, är kritisk till att Konstcentrum ska få dyrare lokaler när man har ett svårt ekonomiskt läge.

Måste betala ändå
Hennes partikamrat Thomas Pettersson, som sitter i kultur- och fritidsnämnden, stjälper dock planerna på en enad opposition.
Han menar att kommunen hur som helst behöver betala för lokalerna i Silvanum, även om de står tomma.
Dessutom är det en bra utställningslokal.
- Jag har hört om förslagen på Länsmuséet och slottet. Men där blir det en sämre utställningsyta än i dag. Då får vi inte plats med den skapande verkstaden, säger han.
Thomas Pettersson ser dock gärna ett samarbete med landstinget inom Silvanum. Deras satsning på digital konst skulle utgöra ett bra komplement till Konstcentrum där, tycker han.


MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons