Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen prövning för dömd morfar

GÄVLE En morfar dömdes till fängelse för att ha utnyttjat sina barnbarn sexuellt. 74-åringen överklagade domen till Högsta domstolen - men nekas prövningstillstånd.

Annons
Högsta domstolen har beslutat att hovrättsdomen mot den 74-åriga Gävlebon ska stå fast. Det innebär att han ska avtjäna sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande och sexuellt ofredande av sina två barnbarn, från att de var sex och sju år gamla.

Han dömdes i Gävle tingsrätt i december 2003. Då hade det gått ett år sedan mannens dotter fattat misstankar mot honom, eftersom hennes dotter gjort vissa uttalanden efter besök morfadern. Hon ställde då frågor till den äldre sonen, som medgav att han utsatts för olika övergrepp under flera års tid.
I domen ställdes barnens morfar till ansvar för en rad sexbrott, bland annat sexuellt umgänge med pojken vid flera tillfällen och för att ha tagit flickan i underlivet och tryckt sitt könsorgan mot henne.

Mannen förnekade alla anklagelser. Han påstod att det var en omöjlighet att han skulle ha berört flickans underliv, eftersom hans fingrar är krokiga och söndervärkta.
Han överklagade tingsrättens dom, som var tio månaders fängelse, till hovrätten. Där mildrades straffet till sex månader. 74-åringen ville dock ha fullständig upprättelse och överklagade till Högsta domstolen.

Ann Hagman

Mer läsning

Annons