Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen salmonella i festmat

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Bråda dagar. Matkontrollanterna har en hektisk vecka under den heta Cityfesten. Andreas Nyberg ger detta kök godkänt. Han tror att fjolårets noggranna kontroller är orsaken till att det ser bra ut i år också.

GÄVLE / Cityfesten
De flesta av de omkring tjugo mindre matstånd som fick anmärkning av Gävle kommuns livsmedelsinspektörer under Cityfestens första dag åtgärdade problemen under torsdagen.

Annons
Det salmonellasmittade kött från Danmark som nu orsakar problem i södra Sverige, finns såvitt Livsmedelsverket kan bedöma, inte i Gävle eller Sandviken.
Det berättar Andreas Nyberg, som tillsammans med Carin Gustavsson genomför kontroller hos tillfälliga restaurangidkare under hela Cityfesten.
- Det vi hittills har anmärkt på är felaktiga temperaturer i kylskåp, trasiga frysboxar och avsaknad av handtvätt, säger han.
Dessutom är de som bedriver servering själva skyldiga att genomföra kontroller av kyltemperaturer, och det har inte alltid skett.
Men några magsjukeproblem orsakade av festivalmaten har inte rapporterats, och livsmedelsinspektörerna tycker överlag det ser ganska bra ut.
- Ann-Katrin Lunt har gjort ett bra jobb när hon inspekterat Cityfesten tidigare år, och det är förmodligen därför det fungerar så pass bra nu, säger Andreas Nyberg.
Kontrollerna kommer att fortsätta till och med lördag, som är Cityfesten sista dag.

MARTIN HOFVENSTAM

Mer läsning

Annons