Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen sjukvård på fredagar?

/
  • Foto: FRIDA FORSMAN/LJUSNAN Sjukhusfred. Sjukhusdirektörerna Lena Munkhammar, Gävle, och Gunnar Jansson, Hudiksvall, i grävartagna vid E4 i Tönnebro i går. Det var

GÄVLE
Stora delar av sjukvården i Gävle och Hudiksvall kan komma att hålla fredagsstängt i höst.

Annons
Det är en av de åtgärder sjukhusledningarna nu lanserar för att undvika ett hotande underskott på 72 miljoner kronor.
- Vi ser det också som en personalbefrämjande åtgärd, våra anställda ska kunna ta ut långledigt över helgen, säger Lena Munkhammar, sjukhusdirektör i Gävle.
När hon och hennes kollega i Hudiksvall, Gunnar Jansson, kallade till presskonferens i Tönnebro värdshus i går var det för att manifestera en vilja till ökat samarbete över landskapsgränserna.
De två sjukhusen står inför så stora ekonomiska utmaningar att de inte längre kan slåss inbördes utan måste ta gemensamma tag, framhöll direktörerna.

Symboliska spadtag
Inför den församlade pressen grävde de ned en yxa i marken intill E4. Det skulle ses som en symbolisk fredshandling, "stridsyxan är nedgrävd".
Grävjippot föregicks av en föredragning där Lena Munkhammar och Gunnar Jansson underströk allvaret i situationen. Sedan tidigare är sjukhusen ålagda att ta fram långsiktiga besparingar på 75 miljoner kronor genom en samordning av specalistvården.
För att få ekonomin att gå ihop på kort sikt måste sjukhusledningarna redan i höst skrapa ihop ytterligare 72 miljoner kronor.
För länssjukhuset handlar det om 27 miljoner, för Hudiksvalls sjukhus om 45 miljoner.

Tolererar inga underskott
Landstingsstyrelsen markerade i förra veckan att den under inga omständigheter accepterar några underskott i sjukhusekonomin och det är den "hemläxan" sjukhusdirektörerna nu fått ta itu med.
- Det här är inget man tar med en klackspark. Det blir tufft och jobbigt för alla. Men vi har i dag ett välutvecklat samarbete mellan sjukhusen som gör att jag tror att vi ska klara det här på ett bra sätt, säger Lena Munkhammar.
I den "palett" av sparåtgärder som sjukhusdirektörerna presenterade i går ingick det som landstingsstyrelsen beslutat om: en begränsning av nyanställningar, vikarier, inhyrning av personal, uttag av övertid, investeringar, utbildningsinsatser och jourer.
Cirka 25-30 miljoner kronor beräknar sjukhusen kunna spara med dessa åtgärder.
För att bärga hem resten av sparkravet planeras bland annat en minskning av öppethållandet. Under perioden 15 augusti-31 oktober ska stora delar av den planerade vården - dit räknas exempelvis icke-akuta operationer och mottagningsbesök - hållas stängd på fredagar.

Extra ledigheter
Stängningen sparar inte bara pengar utan ger även personalen möjlighet till extra långa ledigheter.
Det finns anställda med mycket outtagen kompledighet, betonas det.
Givetvis får denna liksom övriga åtgärder negativa konsekvenser för vården och patienterna. Exakt vilka är ännu oklart eftersom det inte är bestämt vilka delar av verksamheten som ska fredagsstängas.
Sjukhusens verksamhetschefer har fått i uppdrag att till i mitten av augusti ta fram mer detaljerade åtgärdsförslag och konsekvensbeskrivningar.

Björn Hanerus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons