Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen skolskjuts för friskoleelever

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Får inte åka med. Linnéa och Fanny Johansson får inte skolskjuts från hemmet i Sälgsjön till skolan i Andersberg. Anledningen är att de bytt skola till friskolan Lyftet, om de gått kvar på Andersbergsskolan hade de fått åka buss - nu får mamma Åsa skjutsa sina döttrar i stället.

GÄVLE
Grannbarnen går i Andersbergsskolan och har rätt till skolskjuts.
Men Linnéa och Fanny Johansson får inte åka med.
De går i Lyftet strax intill.

Annons
- Det är så trist att de särbehandlas. Jag vägrar acceptera det här, säger Åsa Johansson som överklagat barn- och ungdomsförvaltningens skolskjutsbeslut till länsrätten.
- Det hade varit skillnad om de gått i en friskola i Bomhus eller Sätra, då hade jag förstått det. Men det här är samma adress, säger hon.
Men Göran Broman, skolskjutsansvarig på barn- och ungdom, tror inte att överklagandet kommer att leda till att beslutet ändras.
- Det spelar ingen roll om det är samma busshållplats. Om man väljer en annan skola än den som barnen hör till så har man ingen rätt till skolskjuts, säger han.
Åsa Johansson köpte hus i Sälgsjön i somras och begärde att barnen, som går i 4:an respektive 6:an, skulle få skolskjuts från den 1 oktober.

Går på fel skola
Om Linnéa och Fanny hade gått kvar i Andersbergsskolan som tidigare hade de fått skolskjuts, eftersom de bor mer än fyra kilometer från skolan. Men i höstas flyttade de till friskolan Lyftet.
Därför avslog kommunen deras begäran med hänvisning till skollagen, 4 kapitlet, paragraf 7. Där står det att kommunen inte är skyldig att sörja för skolskjuts för elever som väljer att gå i annan grundskola än den som kommunen annars skulle ha placerat dem i.
Därför har Åsa Johansson själv fått hämta sina döttrar på eftermiddagen ända sedan oktober. Bussen ut till Sälgsjön passar sällan skolans tider
- Jag sitter och kör efter bussen eller taxin. Jag tycker att det är så fel! säger hon.
Om barnen bytte tillbaka till den kommunala skolan skulle barnen omedelbart få rätt till skolskjuts. Men det vill Åsa Johansson inte:
- Nej, hellre köper jag busskort åt dem. Men jag kommer att driva det här så långt jag kan, säger hon.

INGEGERD SÖRGARD
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons