Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen större skillnad

/
  • Grannarna Ulla Gerdin och Gull Larsson har bott i 22:an i 49 år i år. Det blev ingen större skillnad med privat värd, tycker de.
  • För sju år sedan sålde Gavlegårdarna de tre höghusen på Furumovägen i Stigslund till HSB.

Hyrorna är höga, annars kom farhågorna inför att få privat hyresvärd i stället för Gavlegårdarna på skam i Stigslund.
2002 sålde allmännyttan tre höghus till HSB.

Annons

I går berättade hyresgäster i Sätra om sina farhågor när Gavlegårdarna säljer till en privat ägare. Det har hyresgästerna i nummer 20, 22 och 24 på Furumovägen redan varit med om när Gavlegårdarna sålde deras hus för sju år sedan. Då var oron för att husen skulle bli bostadsrätter stor och Hyresgästföreningen ordnade namninsamling med hopp om folkomröstning om utförsäljning av allmännyttan.

Någon sådan blev det aldrig och inte heller några bostadsrätter – för det krävs att två tredjedelar av hyresgästerna vill.

Men hur blev det då? GD åkte dit och ringde på.

Den första som öppnar är Lilian Henningsson, som inte tycker att det är någon större skillnad mellan allmännyttan och HSB.

– Har man haft eget så vet man att det är mycket jobb, säger Lilian, som tidigare bodde i villa.

Hon var inte orolig för försäljningen, men det var Iris Carlsson, som flyttade in när huset var nytt för 49 år sen. Hon var rädd att det skulle bli bostadsrätter eftersom hon inte skulle ha haft råd att köpa någon och bo kvar. Hon trivs och tycker inte att det sedan blev någon större skillnad när en privat ägare tog över.

– Jag hoppas att jag får bo här tills jag blir buren ut, säger hon.

Ulla Gerdin i 22:an oroade sig också för bostadsrättsbildning, av samma skäl. Hon har bott i huset i 49 år i år, liksom grannen Gull Larsson. Det hon tycker har blivit sämre är hyran.

– Min hyra har höjts med 700-800 kronor, säger Gull Larsson.

Hans Oppman i samma hus tycker att trappstädningen funkar bättre efter försäljningen.

Hyran är det som flera kritiserar. Den är för hög för den standard med kök utan fläkt och låg bänkhöjd som husen har. Ewa Westerberg betalar runt 4 200 kronor för sin 55 kvadratmeter stora tvåa, inklusive bland annat kabel-tv och medlemskap i Hyresgästföreningen.

– Cykelbodar har vi blivit lovade, men de har inte blivit av, säger hon.

– Men vi har fått nya dörrar och brevlådor, säger Marite Carlsson och visar på postfacken i entrén.

Hon är ordförande i den lokala hyresgästföreningen och fortfarande emot försäljning av allmännyttan. Den behövs, tycker hon. En nackdel för hyresgästerna på Furumovägen är hyrorna, privata värdar har rätt att sätta högre hyror än allmännyttan.

Härnäst väntar inglasade balkonger för de tre höghusen, något som hyresgästerna tycker både bra och illa om. Ewa Westerberg hör till de positiva, även om hyran höjs med 150 kronor i månaden.

– Det är billigt, tycker Marite Carlsson om balkongkostnaden.

Ewa Westerberg hade hellre sett en köksrenovering.

– Men det är för dyrt.

Mer läsning

Annons