Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen strejk - stängt ändå

GÄVLE
I dag och i morgon är två avdelningar på Bergbackagården i Norrsundet stängda. Nyanställningsblockaden gör att det inte finns tillräckligt med personal för att hålla öppet. På den ena avdelningen går 15 barn, på den andra tio.

Annons
- Det skulle behövas minst en till. Det var 15 barn på en personal, säger Jens Leidermark, s, ordförande i barn- och ungdomsnämnden, efter att ha beslutat om stängningen av den första avdelningen.
Det är första gången som Barn & ungdom stänger på grund av konfliktens konsekvenser efter strejkveckan i april.
Förvaltningen räknar dock med att daghemmen kommer att påverkas om nästa strejkvarsel utlöses den 26 maj, trots undantaget för barnomsorgen.
- Att säga att barnomsorgen är undantagen är inte riktigt enligt mitt sätt att se det, säger Jan Jansson, personalchef på Barn & ungdom.
Även de som städar och lagar mat på dagis är varslade förklarar han. Nyanställningsblockaden gäller också barnskötarna.
- Öppethållandet kan bli begränsat eller i värsta fall får man stänga. Det är konsekvenser vi ser, säger Jan Jansson.
Men eftersom familjedaghemmen är undantagna och de redan anställda får gå in och jobba extra blir effekterna ändå mildare inom förskolan än förra gången.
Förvaltningen ska söka samma dispenser igen.
- Vi söker där vi tycker att det behövs på grund av allergier eller andra medicinska skäl. Förra gången var det inte så väldigt många ställen som fick.

Assistenter undantag
Personliga assistenter, elevassistenter och habiliterare är liksom förra gången undantagna och arbetar som vanligt.
Arbetarkommunen i Sandviken har bestämt sig för att inte utföra arbetsuppgifter, som till exempel att låsa upp skolor, om strejken bryter ut. I Gävle öppnade politiker sex skolor under förra strejkveckan. I några fall var det efter att brandmyndigheten tyckt att fler dörrar behövde vara öppna säger Jan Jansson.
Hur barn- och ungdomsnämnden gör den här gången har de inte pratat om än säger Jens Leidermark. De rättar sig efter hur kommunen centralt bestämt. Kommunalrådet Mats Ågren, s, säger att de inte pratat om konflikten än.
- Jag hoppas fortfarande att det ska vara löst till dess.

ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons