Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen strömming för hövdingen

GÄVLE Strömming stod på menyn när landshövdingen Christer Eirefelt på onsdagen träffade Fiskeriverkets nya generaldirektör Axel Wenblad över en lunch i Stockholm.
Men medan Axel Wenblad åt strömming, valde Christer Eirefelt en annan fisk.

Annons
- Jag markerade lite där. Men jag lovade att om Axel Wenblad löser frågan så ska vi ta med oss strömming nästa gång, säger Christer Eirefelt.
Mötet med Fiskeriverkets nya generaldirektör var ett led i länsstyrelsens försök att övertyga Fiskeriverket om att det nuvarande systemet att fördela fartygstillstånd hotar det kustnära fisket. Tidigare har länsfiskekonsulent Kalle Gullberg bland annat varit nere i Göteborg och diskuterat frågan med Fiskeriverkets handläggare.

Christer Eirefelt tycker att Axel Wenblad visade en viss förståelse för länsstyrelsens argument.
- Det är som vanligt vid sådana här uppvaktningar att man får inga direkta besked. Men jag fick en känsla av att han förstod våra argument, säger Christer Eirefelt.
Det länsstyrelsen vänder sig emot är att samma regler gäller för fiske i områden där risken för utfiskning är stor, som i andra områden.

- I första hand vill vi ha regionala kvoter. I vårt område finns det fisk. Även om kvoterna här blev så stora att fiskarna blev tillfredsställda skulle det finnas gott om strömming kvar i havet, säger Christer Eirefelt.
Med andra regler kan man värna om unga fiskares möjlighet att skaffa nya båtar, man kan tillförsäkra Gävlefisk tillräckligt med strömming även om vintern och man kan bevara kulturmiljön i fiskesamhällena utmed kusten, menar Christer Eirefelt. Några motargument har han svårt att se, och några sådana framfördes inte heller under onsdagens lunch.
- Den enda invändning vi hört handlar om att det gäller att hitta en teknisk lösning som fungerar, och där tycker vi att vi har en bra lösning med regionala kvoter. Det strider inte mot några EU-direktiv, tvärtom, säger Christer Eirefelt.
Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons