Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen tid för tjuvläsning

/
  • Jennifer Höglund och Adam Nyström jobbar extra på Posten under julen och sorterar till exempel våra julkort.

Förra året skickade svenskarna 40 miljoner julkort. I år uppskattas det till 39 miljoner. På Posten i Hemlingby sorterades i går de sista julkorten till Gävleborna.

Annons

Den innehåller 168 olika fack och används bara under en kortare period varje år. Det är en lång grön hylla där de julkort som är skickade till Gävlebor som bor i södra delen av stan sorteras innan de hamnar i en brevlåda.

Vid hyllan sitter tre ungdomar och lägger årets sista julkort i de olika facken. Julkorten sorteras annars på en annan plats men de som har lämnats in i helgen sorteras först i Uppsala, sen skickas de till olika distrikt.

– I går satt vi i sex timmar, det måste ju bli klart. En gång om året blir det så här och det är bara att jobba på, säger Jennifer Höglund.

Hon är 18 år och jobbar extra på Posten under lovet. Hon tar en stor hög i handen och sorterar snabbt in dem i rätt fack.

– Det här är förhoppningsvis de sista korten. Man tröttnar ju efter ett tag för det är ganska enformigt, säger hon.

Tjuvläser ni några kort?

– Det har vi inte tid med, säger Hans Hansson som är 16 år och jobbar sin andra jul på Posten.

Om något kort är extra fint brukar Jennifer Höglund dock stanna till en stund och beundra det.

Även om många skickar julkort via internet lever traditionen vidare och framförallt har det blivit populärt att skicka paket.

– Det ökar hela tiden. Jag tror det har att göra med att internethandeln har skjutit i topp, säger Tomas Björklund, utdelningschef på Posten i Gävle.

Mer läsning

Annons